Cetăţeanul

Fac totul pentru a obţine slavă şi putere, care să le permită mai apoi să controleze toate reţelele de venit din ţară…

Aşa se întâmplă că până acum nu s-a găsit măcar un singur om integru, care „să pună ţara pe picioare”. Cum am fost săraci, tot aşa am şi rămas. Lumea politică este preocupată de legi europene, diversitate, libertate, acorduri, noi partide, coaliţii ş.a.m.d. Toate acestea, până la urmă, ar trebui să lucreze în favoarea publicului larg. Însă moldoveanul de rând tot sărac rămâne, cu nimic nu i se umple coşul.

Vorbeam cu un prieten sosit de curând din SUA, care plecase prin programul „Work & Travel ” pentru trei luni. El mi-a spus următorul lucru: „Ca moldoveanul nostru nu este nimeni niciunde. Nu vei mai întâlni oameni atât de smeriţi cu situaţia lor: muncesc cu îndrăzneală şi primesc cu socoteală. Şi totuşi, muncesc mai departe.”

Oriunde ar fi, în orice colţ al terrei s-ar afla, moldoveanul lucrează din greu. Lucrează, dar se alege doar cu bănuţii. Paradoxal, nu-i aşa? Deci, reiese că altcineva încasează restul profitului.

Nu materialismul este felul meu de a percepe lucrurile, însă ştiu că omul trebuie să fie răsplătit pe măsura în care lucrează. Dacă un demnitar de stat are un salariu minimum de 5000 lei, atunci cetăţeanul de rând, care depune şi el eforturi considerabile, ar trebui să primească măcar în jumătate. Astfel nu vom mai duce lipsă de cadre în învăţământ, medicină sau în oricare alt domeniu.

Este alarmant faptul că fluxul plecărilor la muncă peste hotare este în creştere. De ce? Doar pentru că omul are nevoie de un salariu mai mare ca să-şi acopere cheltuielile pentru viaţă. Ai noştri nu pot să ofere un astfel de salariu, pentru că economia nu le permite.

Oare ce vor mai „compune” politicienii pentru alegerile din 2009? Ce teorii economice, politice şi sociale vor mai ieşi la iveală: teorii valabile pentru practică şi cu rezultate eficiente pentru viaţa publică, sau teorii frumoase care nu-şi vor vedea realizarea niciodată?

Acest 2009 se apropie tot mai mult şi mai mult. Unii se îngrozesc la gândul că fotoliul le este în pericol, alţii îl aşteaptă cu nerăbdare, alţii se coalizează de pe acum, însă cetăţeanul…lui ce post i se va oferi, sau ce i se va mai lua?

Cred că aceste întrebări ar trebui să-i preocupe pe toţi acei care intenţionează să participe la electorala 2009. Altfel… nu rămâne nimeni acasă! Toţi vor dori să emigreze undeva. Aici nu putem vorbi exclusiv despre o lăcomie de avere sau dragoste de bani. Majoritatea emigranţilor sunt alungaţi din ţară de sărăcia în care trăiesc. Avem nevoie de o asigurare financiară a cetăţenilor în Republica Moldova, altfel zadarnic mai vorbim despre Occident şi despre integrare europeană. Oamenii au nevoie de această asigurare şi ea nu înseamnă altceva decât un serviciu bun cu un salariu potrivit, condiţii sanitare de lucru şi un anturaj plăcut. Dacă toate aceste condiţii vor fi îndeplinite, atunci cine se va mai plânge de viaţă în Republica Moldova?

După cum v-aţi dat seama, până acum am vorbit doar despre lucrurile materiale indispensabile pentru viaţă. Însă, Biblia este sigură atunci când afirmă:

Omul nu trăieşte doar cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu„. (Matei 4:4)

Acest aspect care ţine de interiorul omului, de caracterul lui, este cu siguranţă cel mai important. Legile care se adoptă sau urmează să fie adoptate vizează ocrotirea drepturilor omului şi păstrarea ordinii publice. Însă legislaţia nu asigură o îmbogăţire spirituală a cetăţeanului. Însă, dacă nu ne îmbogăţim, apoi…. sărăcim spiritual şi devenim un stat de-a dreptul imoral. După mine, statul este acela care asigură cetăţeanului o dezvoltare morală şi spirituală. În acest sens, pot face referire nu doar la imoralitate, ci şi la corupţie. Corupţia este un factor care nu permite nimănui să se simtă bine la el acasă, pentru că există sentimentul că oricând poţi fi maltratat, furat, sau, eventual, omorât. Ţineţi minte! Faptul că îl ajuţi pe om să se dezvolte spiritual, îi va produce împlinire şi mulţumire. Dacă îi asiguri doar partea materială, atunci el nu va fi împlinit niciodată.

Deci, două aspecte sunt absolut indispensabile pentru viaţa oricărui om:

  1. Un serviciu bun cu un salariu potrivit.
  2. Un anturaj moral-spiritual.

Sper că am fost suficient de explicit în modul de abordare a statutului de cetăţean în Republica Moldova. De asemenea, sper că funcţionarii statului vor acorda valoare aspectelor discutate mai sus, pentru ca oamenii din Moldova să nu se sfiască să fie patrioţi şi să se simtă comod la ei acasă.

Ion Druţă

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s