REACŢII ANIMALICE

Şedinţele Consiliului Municipal au devenit tot mai interesante din punct de vedere al spectaculosului, iar Primăria s-a transformat într-un adevărat circ politic.

Adevărul este că Consiliul se aseamănă tot mai mult cu parcul de animale de la Grădina Zoologică. Foarte uşor poţi identifica diferite comportamente animalice, care creează şi o atmosferă respectivă. Nu doresc să fac critică negativă, ci doar mă voi expune vizavi de ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută în Consiliu. Salut iniţiativa primarului şi a Consiliului de a unifica autorităţile locale, dar se pare că sunt unii din partidele oponente care nu agrează Partidul Liberal, de aceea au început să lovească în Primărie cu tot felul de învinuiri.

Voi trece nemijlocit la subiect. Coaliţia democrată din cadrul Consiliului s-a destrămat. Acest lucru nu a fost făcut public, însă acţiunile din cadrul Primăriei ne arată clar că această coaliţie nu mai există. Mihai Ghimpu şi nepotul său, Dorin Chirtoacă, sunt ţinta atacurilor din partea celor care au făcut odată coaliţie. Aproape la fiecare şedinţă lui Mihai Ghimpu i se aminteşte că trebuie să-şi dea demisia, iar lui Chirtoacă i se solicită să-şi retragă toate deciziile luate anterior. Principala nemulţumire a criticilor este că, la ora actuală, pentru ocuparea unor funcţii în subdiviziunile şi serviciile municipale nu sunt organizate concursuri oficiale. Fără această etapă premergătoare, procedura de numire a funcţionarilor nu este una transparentă şi echilibrată, afirmă reprezentantul Partidului Creştin Umanist, Oleg Oniscenco.

Ca răspuns la aceste acuzaţii din partea unor membri ai Consiliului, Chirtoacă a afirmat că îşi asumă responsabilitatea pentru toate deciziile luate în ceea ce priveşte numirea şi demiterea funcţionarilor municipali. El a mai adăugat că are nevoie de oameni de încredere care să acţioneze în consens cu primarul, iar atunci când va fi sigur de corectitudinea desfăşurării concursurilor, va fi primul care va promova un atare mecanism, lăsând să se înţeleagă că actualmente rezultatele concursurilor sunt manipulate de către organizatori.

Oleg Crenei, consilierul AMN, susţine că Dorin Chirtoacă face jocul unchiului său, Mihai Ghimpu. În opinia lui, toate numirile şi demiterile care au fost efectuate până acum de către primarul general reprezintă un abuz în serviciu. De asemenea, el a cerut primarului ca timp de 30 de zile să prezinte şi o organigramă a personalului.

Următorul în lista aceasta este mult stimatul Valeriu Climenco, consilierul Mişcării social-politice „Ravnopravie”. Climenco a acuzat primarul că la efectuarea numirii de cadre se conduce de interesele politice ale formaţiunii pe care o reprezintă. El a cerut să fie pusă la vot chestiunea privind aprecierea negativă a activităţii primarului în domeniul cadrelor. Solicitarea a fost respinsă de către Mihai Ghimpu, pe motiv că iniţiativa consilierului de la „Ravnopravie” nu a fost inclusă în prealabil pe ordinea de zi a Consiliului. În semn de protest, Valerii Climenco a blocat tribuna şi a întrerupt şedinţa. Mai mult, el s-a pregătit de acasă şi a venit cu megafonul, ca să strige prin tot Consiliul. Până la urmă, a obţinut ceea ce şi-a dorit, păcat că doar aşa se obţin anumite lucruri în Primărie.

Dacă este să asişti puţin la acest circ politic, cred că foarte uşor ţi-ai da seama ce se întâmplă, de fapt, în lumea politică de azi. Este destul de evident că bunul simţ este pe cale de dispariţie chiar în rândul oamenilor de vârf ai societăţii. Atunci ce să mai vorbim de ceilalţi?

Faptul că nu exită bun simţ şi respect reciproc în lumea funcţionarilor de stat, atunci rămâne

conduita animalică care înlocuieşte bunul simţ.

După mine, ceea ce se întâmplă în Primărie şi în întreg Chişinăul, este pur şi simplu greşeala şi vina Partidului Liberal. Aceeaşi sărbătoare a „Dragobetelor”, iniţiată de Partidul Liberal, ne vorbeştre despre valorile partidului şi principiile autorităţilor locale. „Scrânciobul dragostei” în care dragobetele Dorin Chirtoacă dăruia poze pe gratis pentru fetele frumoase, arată exact cum se clatină Primăria: când înainte, când înapoi. În această ordine de idei, valorile Partidului Liberal vin, mai degrabă, să dezbine oamenii, decât să-i unească. Aceasta este o adevărată problemă.

Ion Druţă

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s