Chat-ul – cea mai optată „relaxare” de vară

chat.jpg „Abia aşteptam să ies de la examen, ca să vin repede la internet să vad ce mi-au mai scris prietenii! Nu pot rezista o zi fără să intru pe chat.” Sunt cuvintele Anei, o adolescentă din clasa a noua. Stătea cu ochii pironiţi în ecran, iar degetele îi umblau ca furnicuţele pe tastatură, scriind „prietenilor” ei virtuali. Chiar în timp ce vorbea cu mine nu-şi putea dezlipi ochii de la computer. Discutâtnd mai mult, ea mi-a mărturisit că nu-şi imaginează viaţa fără chat şi este deja dependentă.

Dacă până nu demult odihna principală de vară a tinerilor era mersul la ţară la bunei, excursiile şi taberele, atunci în zilele noastre „moderne”, aceste practici au devenit demodate. Vacanţele de la ţară sunt doar o amintire. Astăzi tinerii vor distracţii cu senzaţii tari, şi toate dacă reuşesc să-şi dezlipească ochii de la computer. Spun asta pentru că computerul devine o problemă la tineri din ce în ce mai mare, care le fură tot timpul liber şi neliber, izolându-i de lumea reală.

M-am alarmat şi mai mult când citesem că, în România, mai multe persoane au fost spitalizate după ce au căpătat o afecţiune psihică cauzată de faptul că au stat mult timp pe internet, fiind nedezlipiţi de messengerul de pe Yahoo sau MSN. O domnişoară a fost la un pas de sinucidere doar pentru faptul că o săptămână nu a avut acces la internet.

Pentru cei ce nu ştiu, definiţia cuvântului chat, atestată în Dicţionarul Limbii Române, chat-ul (de adăugat definiţia din DEX). La început chat-ul pare foarte atractiv, Ana spunea că abia aştepta să iasă de la examen ca să vină cât mai repede la internet. Este atractiv însăşi prin faptul că îţi poţi ascunde identitatea adevărată, începând cu numele, prenumele, vârsta, imaginea, kilogramele, poza, etc., fără ca să fii identificat. Sunt unii utilizatori sinceri, dar majoritatea celor ce utilizează chat-ul mint. Am fost martoră cum un băiat vorbea cu alt băiat din numele unei domnişoare, şi-a pus şi o poză ca să pară mai credibil, discuţiile nu se opreau doar la „ce mai faci?”, sau ” ce se mai aude la tine?”, ci intrau pe un teren din ce in ce mai intim, încât ajungeau la sex virtual pe internet.

Un pericol mai mare pe care îl poartă chat-ul este dependenţa, vara fiind sezonul estival pentru deţinătorii de Internet cafe-uri. În 2005, în SUA, erau 170 de milioane de utilizatori de Internet, dintre care cel puţin o treime folosesc messengerul mai mult de 2-3 ore pe zi. Acum aceste cifre sunt cu mult mai ridicate. Psihologii apreciază chat-ul la fete ca pornografia pentru bărbaţi. Efectele însă nu se lasă aşteptate, izolarea de lumea reală, dezinters total faţă de activităţile cotidiene.

Tot psihologii apreciază chat-ul ca o dependenţă patologică, o robie echivalentă cu heroina, alcoolismul, fumatul care trebuie tratată cu ajutorul medicilor şi psihologilor, dacă este în stare acută. Biblia ne spune că orice om este robit de lucrul care este biruit. Chat-ul a devenit un adevărat distrugător psohologic pe care tinerii cît şi cei maturi cu greu îl conştientizează.

Se observă o mare importanţă în vederea implicării părinţilor pentru a-şi ajuta copiii să nu devină dependenţi de această lume virtuală. Dacă astăzi părinţii nu iau atitudine, mâine copiii lor nu-şi vor putea imagina cum poţi face ceva în lumea reală pentru că toate intrebările lor vor fi hotărâte online.

Alina Druţă

Reclame

4 gânduri despre „Chat-ul – cea mai optată „relaxare” de vară

  1. Kinderu`

    mai, nu cred ca chat-ul singur poate avea un astfel de efect! problema este ca la noi exista depresii, compasiuni de sine si alte probleme de acest gen netratate. problema este ca punem accent pe ceea ce se vede si dispretuim sentimentele. cred ca odata ce generatia „messingerista” invatza sa iubeascsa natura, problema va fi rezolvata! dar atata timp cat pe primul loc se afla Dzeu, lucrurile se aranjeaza de la sine, inclusiv chat-ul si internetul vor fi folosite cu intelepciune! parerea mea:)

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s