Unde se odihnesc parlamentarii şi ţăranii?

Ce mai faceţi domnilor parlamentari? Dar dumneavoastră, domnilor ţărani, cum o mai duceţi? Sunt convinsă că lucraţi din greu atât unii cât şi ceilalţi. Stimaţii parlamentari, desigur, pentru bunul mers al ţării, iar dumneavoastră, scumpi ţărani, aveţi grijă ca pământurile să fie bine-lucrate, astfel ca la toamnă să ne bucurăm împreună de o roadă bogată.

Însă, un lucru îl ştiu sigur, atât măria-sa parlamentarul, cât şi harnicul ţăran moldovean după un an greu îşi aşteaptă odihna bine-meritată!

Dac-ar fi să prevestim unde s-ar odihni cele două contraste, cu siguranţă că nu este deloc dificil să ne dăm seama unde şi-o vor petrece. Parlamentarii… desigur, nici nu-şi vor pune nasul cu „Vadul-lui-Vodă” sau marea Neagră, ci vor trece cu mare uşurinţă graniţa, având vize deschise în orice colţ al lumii. Apoi, se vor contopi cu marele lux al apelor, munţilor, hotelelor de 5 stele, pe care din păcate nu-l pot avea în republica Moldova şi vor uita un pic de necazurile şi problemele majore ale ţării, de şedinţele plenare atât de istovitoare.

Spre exemplu, Preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin, care este om şi el şi are dreptul la odihnă, în ultimele sale vacanţe s-a odihnit în ţările Scandinave, cum ar fi Norvegia, Finlanda, unde s-a retras cu familia şi cu un cerc restrâns de prieteni. Un alt om politic, Dumitru Diacov, obişnuieşte să se odihnească, dar nu este o odihnă pasivă, ci una foarte activă, din cauza hobby-lui de a colecta farfurii, dar nici Braghiş nu rămâne în urmă, îşi pune timp pentru a colecţiona elefanţi, de la sine se înţelege că trebuie să călătorească foarte mult, pentru a mai adăuga la colecţia sa de 150 de elefanţi.

Despre bietul ţăran, mă întreb, oare ce loc are odihna în agenda sa? Aş dori să-i întreb:

– Domnilor ţărani, unde v-aţi planificat să mergeţi să vă odihniţi? Căci, aveţi şi dumneavoastră dreptul la odihnă! Ori, aşa cum ar răspunde majoritatea ţăranilor, păi nu ne mai cade sapa din mână, ce fel de odihnă?

Exemplul ideal sunt părinţii mei, care îşi planifică de 25 de ani să meargă la mare, dar, ca să vezi, ba vine prăşitul dintâi, ba vine prăşitul de-al doilea, ba contractul fiicei la universitate, şi, desigur, cel mai arzător motiv, nu le ajung nicidecum parale.

Oare cum să facem să fie bine? Astfel ca şi oamenii care într-adevăr lucrează, nu doar vorbesc, să-şi primească odihna pe drept meritată.

Dac-ar fi să visăm şi să ne închipuim că anul acesta parlamentarii noştri fac o excepţie şi toate foile lor de odihnă le dăruiesc ţăranilor, celor care cu atâta trudă muncesc zi de zi. Iar dacă nu este posibil aceasta măcar să se intereseze cum o mai duc cei care sunt arşi de soare, cu mâinile bătătorite de săpăliga care nicidecum nu prăşeşte singură. Însă visăm…

Nu aş vrea să ajungem la concluzia că domnii parlamentari n-ar avea dreptul la odihnă, ci, cam acest lucru îl fac tot anul împrejur. Pur şi simplu odihna aceasta este atât de bine deghizată în promisiuni, în şedinţe somnolent-active, că te gândeşti, oare cine merită cu adevărat să se odihnească? Vorba proverbului: „La mâncare, cu lingura cea mare, iar la lucru ca butucul”, să ştiţi însă că n-aţi auzit versiunea cea nouă, „La odihnă pe scaunul moale, iar la fapte, las s-aştepte”. De asemenea, o altă învăţătură înţeleaptă din Biblie spune: „Cine nu lucrează, nici să nu mănânce”, însă aş mai adăuga, nici să nu se odihnească, pentru că nu merită.

Să se odihnească deci, cei ce merită, atât parlamentari, ţărani, cât şi toţi ceilalţi oameni din societate.

Valentina Stepaniuc

Reclame

2 gânduri despre „Unde se odihnesc parlamentarii şi ţăranii?

  1. Bryan Hammons

    Hey Valentina – I see you just wrote another entry for Alina & John’s website – I just wish I could read it! I’ve tried some free online translation services but they’re not very good. Let me know what this says. Thanks!!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s