Cât îţi plătesc pe lună?

Ultimile două luni a fost timpul când cei ce lucreză peste hotare au început să se întoarcă pe acasă, pentru a-şi revedea familiile, copiii, rudele, prietenii, astfel aerul  european este adus şi în casele moldovenilor. Iar moldovanul, ca şi oricare om de altfel, curios de lumea din occident, incepe cu intrebările.

 

În Statele Unite nu se consideră o întrebare politicoasă să întrebi pe cineva de salariul pe care-l primeşte, la noi însă acestă întrebare este aşteptătă, pentru unii ca să se laude, iar pentru alţii ca să se jăluie. De lăudat se vor lăuda cei ce lucrează peste hotare, iar de jeluit vor fi cei ce au rămas acasă, pentru că diferenţa este foarte mare dintre câştig şi lucru.

 

În Italia, un măturător sau servitor, primeşte un salariu de 10 ori mai mare decît la noi ar primi un profesor. Mai mult decât atât, el nu trebuie să stea cu zilele in faţa Guvernului pentru a-si cere majorarea salariului pentru ca acest salariu îi acoperă traiul şi mâncarea. Fapt ce este nici pe departe valabil la noi în ţară.

 

Mă gândeam cît de ruşinaţi se simt profesorii atunci când prietenii veniţi de peste hotare se laudă cu salarii de sute de euro, făcând curaţenie, iar ei ca profesori pentru câteva sute de lei cu ce s-ar mai putea lăuda. În astfel de momente îţi vine greu să mai vorbeşti de patriotism sau dragoste de ţară, dacă pleacă şi profesorii care au mai rămas cine va mai avea grijă de copii noştri? Cu părere rău această întrebare rămâne deschisă, dezinteresul gurvernanţilor faţă de protestele profesorilor ne servesc drept cea mai mare dovadă.

Vai de cel ce îşi zideşte casa cu nedreptate, şi odăile cu nelegiuire; care pune pe aproapele său să lucreze de geaba, fără să-i dea plata.”

Reclame

2 gânduri despre „Cât îţi plătesc pe lună?

  1. alex

    este teribil de frustrant chiar si pentru un profesor dedicat meseriei sale. iti trebuie mult optimism sa treci peste o situatie de gen. si curaj sa renunti la ce iti place pentru bani. eu personal mi-as fi dorit enorm sa urmez facultatea de filosofie, a trebuit sa ma reorientez cand am vorbit cu studentii din anii terminali care ramasesera cu diploma in mana si se gandeau ce mastere sa faca sa isi gaseasca de munca.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s