Criza economică va determina următorul preşedinte al SUA

            În timp ce a mai rămas o lună până la alegerile prezidenţiale, situaţia a început să se schimbe brusc. După cum probabil ştiţi America este în mijlocul unei crize financiare. Instituţiile financiare de proporţie, care oferă împrumut populaţiei pentru locuinţe şi planuri de afaceri, sunt prea solicitate şi încep să eşueze. Principala problemă este că aceste instituţii dau bani oamenilor care niciodată nu ar fi în stare să le restituie împrumutul.

            Preşedintele Bush a propus un plan de a salva aceste instituţii, dar aceasta va costa 700 miliarde dolari americani. Dar, la momnet acest plan nu este prea popular. Ziarul unde activez eu, a scris următoarele depsre aceasta: „Conservativii fiscali din Congres se împotrivesc planului de   administrare a lui Bush în valoare de 700 miliarde dolari, pentru că acesta susţine ideile neînţelepte luate de acele instituţii financiare… Mesajul indirect transmis  de acest plan este că piaţa liberă va răsplăti investitorii de succes şi cei care achită impozitele vor avea grijă de păgubaşi.

            Aşa de brusc, o cursă prezidenţială care ţinea doar de viitor a devenit o chestie de prezent şi acum se aşteaptă ce va face fiecare candidat pentru a rezolva această criză economică. În general, alegerile sunt un fel de meci egal la moment, rezultatul fiind divizat între 46 procente pe de o parte şi restul rămân nedeterminaţi. Această criză financiară şi felul cum va fi soluţionată va deveni factorul cheie în persoana ce va fi aleasă pe poziţia de preşedinte al SUA. Sarah Palin, candidatul lui McCain pentru funcţia de vice-preşedinte a umplut cu energie Partidul Republican şi l-a avântat în cursă. Dar mulţi americani dau vina pe republicani, că ei ar fi cei ce sunt de vină pentru aceste probleme economice, şi aceasta l-a ajutat pe Obama să revină.

            Ironic este faptul că Partidul Democrat al lui Obama este mult mai responsabil pentru acestă criză. Preşedinţii democraţi şi liderii din Congres au fost cei ce au presat instituţiile financiare să ofere mai mult ajutor celor săraci care nu erau în stare să plătească înapoi. Şi liderii democraţi au ignorat problema crescândă. S-a acţionat aşa din motive politice. Guvernul a forţat sectoruul privat să facă investiţii care ar dăuna capitalismului şi acum avem dovada acestor lucruri. Ziaristul Cal Thomas a comentat cu privire la acesta aşa: „ Istoria este importantă. Administrarea lui Jimmy Carter şi  Bill Cliton a pus atâta presiune pe investitori, care au oferit împrumuturi  persoanelor care  nu s-ar fi calificat niciodată. În luna iunie anul curent, preşedintele Bush a cerut Congresului să ia măsurile necesare pentru a stopa criza crescândă. Congresul a aprobat o reformă a legislaţiei, dar aceasta era prea târziu deja. Dacă publicul vrea o adevărată reformă, ea va penaliza oamenii şi partidul care au provoct această situaţie financiară problematică.”

            Dar, pe cât de tare îmi place sistemul pieţei libere, partea urâtă iese la suprafaţă acum – lăcomia. Liderii instituţiilor financiare care se distrug şi cad încă mai au de afacere cu milioane de dolari stocaţi. Eu cred că ei sunt cei ce trebuie învinuiţi pentru greşelile comise.

            Aşa dar, ce se va întâmpla? Această alegere va fi istorică şi pretutindeni domină multă încântare în aşteptarea ei. În zona unde eu mă aflu, s-au înregistrat cel mai mulţi oameni vreodată pentru a-şi putea da votul. Felul în care ambele părţi se vor adresa situaţiei economice va determina diferenţa finală în următoarele săptămâni.

            În acestă săptămână mi-am amintit un verset din Cuvântul lui Dumnezeu. Biblia nu condamnă oamenii că câştigă bani, dar se concentrează la felul în care oamenii administrează bunurile lor. Apostolul Pavel scrie în cartea 1 Timotei, capitolul 6: „Negreşit, evlavia însoţită de mulţămire este un mare cîştig. Căci noi n’am adus nimic în lume, şi nici nu putem să luăm cu noi nimic din ea. Dacă avem, dar, cu ce să ne hrănim şi cu ce să ne îmbrăcăm, ne va fi de ajuns. Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, cari cufundă pe oameni în prăpăd, şi pierzare. Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, cari au umblat după ea, au rătăcit dela credinţă, şi s’au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri.”

            Capitalismul şi piaţa liberă au adus multe îmbunătăţiri lumii, ridicând calitatea vieţii prin milionele de oportunităţi de a face investiţii bune şi de a câştiga capital. Nu este nimic greşit în încercarea de a găsi un loc de lucru mai bun pentru a avea bani ca tu şi familia ta să trăiţi mai bine. Dar doar banii nu pot deveni centrul vieţii tale. Atunci când cineva este „iubitor de bani” şi are ca scop al vieţii „să devină bogat”, acesta devine dumnezeul lui, luând locul adevăratului Dumnezeu. Aceasra este ceea ce duce la distrugere şi economia americană.

            Criza financiară a început cu „dragostea de bani”. Oamenii au început să trăiască mai mult decât şi-ar permite în mod normal, luând cu împrumut bani pe care niciodată nu i-ar fi putut restitui, în acest fel „au căzut în laţ”. Liderii acestor instituţii au vrut să câştige mai mult oferind aceste îmrpumuturi. Politicienii au vrut să arate bine susţinând acesta şi arătând „plini de milă”.

Soluţia este să ne întoarcem la înţelepciune, înfrânarea poftelor şi la „evlavia însoţită de mulţumire”. Lasă ca cei vinovaţi să răspundă pentru acţiunile lor, învaţă din geşeli şi fii atent să nu mergi pe acelaşi drum de acum înainte!

 

Craig Myers

Tradus Felicia Djugostran

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s