Calităţile unui bun jurnalist (2)

În articolul precedent am vorbit despre calităţile morale ale unui jurnalist. În acest post vreau să vedem care este portretul profesional al jurnalistului legătura dintre etica morală şi cea profesională. Este nevoie în jurnalism de moralitate, cumsecădenie sau interesul este mai important?

Acum, mai mult ca niciodată vedem cum structurile politice vor sa manipuleze masele cu ajutorul Mass-mediei, respectiv cu ajutorul jurnaliştilor. Acest fapt subminează consideralibil autenticitatea materialor jurnalistice şi întotdeauna lasă loc de întrebări şi nesiguranţă la oameni.

Convenţia Organizaţiilor de Media din România, în 2004 au adoptat aşa zisul Cod Deontologic, care conţine anumite prevederi ce ţin de activitatea profesională al jurnaliştilor. Comform acestuia jurnalistul trebuie să evite să se afle într-o situaţie de conflict de interese. Se recomandă separarea activităţilor editoriale ale jurnalistului de cele politice şi economice. Ce înseamnă acest lucru? Cu alte cuvinte activitatea jurnalistului trebuie să fie separată de interese economice sau politice. Nu poţi fi un bun jurnalist şi în acelaşi timp să aperi interesele unui candidat sau partid politic. Imediat dispare echidistanţa, imparţialitatea şi obiectivitatea.

Acum în presa din Moldova chiar nu mai ştii care televiziune este cu adevărat apolitică, care ziar este imparţial, pentru că aproape toate canalele media sunt sponsorizate de politicieni. Acest fapt îi face pe oamenii să fie nedumeriţi şi stârneşte neîncredere în ceea ce se spune.

Pe lângă faptul că un jurnalist trebuie să fie liber de anumite interese politice, acesta trebuie să pună totul la îndoială până se asigură că informaţia primită este veridică şi adevărată. Nu te limitezi doar la informaţia ce s-a strecurat printre degete doar de dragul scrisului ci investighezi bine problema abordată. De exemplu: faci un reportaj despre un orfelinat de copii, când mergi acolo asigurate că ai pus intrebări suficiente aşa ca materialul tău să fie plin. Nu te limitezi la faptul că directoare se va lăuda de activitatea la orfelinat, întrebările incomode te pot ajuta enorm. Jurnalistului nu trebuie să-i fie frică să întrebe pentru că aceasta îl va ajuta să facă un material pe măsură.

Mai sus am menţionat de întrebările incomode, însă trebuie să fii foarte atent cum le pui, când şi cui, ca să nu te trezeşti cu relaţii stricate şi oamenii care altă dată îţi vor închide uşa în faţă. De aceea un jurnalist bun trebuie să ştie cum să lucreze înţelept cu sursele. De fapt sursele sunt oamenii care îţi furnizează informaţiile necesare, aceştia pot fi experţii, oamenii împlicaţi în subiectul abordat, politicienii etc. Politeţea, intelegenţa, bunul simţ îţi pot fi de mare folos le aceasta.

Nu în ultimul rând vreau să menţionez faptul că un jurnalist bun face toate lucrurile în timp şi la timp. Deadline-ul pentru prezentarea materialului la redacţie trebuie respectat cu stricteţe, subiectul prezentat trebuie să fie abordat la timp, la întâlnirile cu oamenii cheie nu se întărzie.

Înţeleptul Solomon a spus: “Orice lucru El îl face frumos la vremea lui; a pus în inima lor chiar şi gîndul veciniciei, macarcă omul nu poate cuprinde, dela început pîna la sfîrşit, lucrarea pe care a facut-o Dumnezeu.” Dumnezeu face toate lucrurile la timp de aceea orice lucru făcut de El este frumos, perfect şi noi ne bucurăm de el. De aceea respectarea limitelor timpului este nespus de importată.

Eu vă doresc să ajungeţi jurnalişti prefesionişti şi să vă bucuraţi de activitatea dvs.

Reclame

4 gânduri despre „Calităţile unui bun jurnalist (2)

 1. Radu Blendarencu

  Ce bine ar fi daca jurnalistii din Republica Moldova , ar servi intereselor tarii, si nu ar unor grupari care intentioneaza sa distruga moralitatea natiunii noastre

  Răspunde
 2. Alin Cristea

  Blogosfera evanghelică – Mesaj către bloggerii evanghelici

  Ediţia a II-a a Premiilor Thymos pentru bloguri evanghelice (50 de premii) va avea loc la Cluj în 31 ianuarie 2009. Afişul, care poate fi preluat, se găseşte pe blogul România Evanghelică, unde am afişat şi o listă cu 25 de nominalizări pentru categoria Cea mai interesantă postare (2008). Mai sînt cîteva zile în care puteţi face propuneri pentru cele trei categorii principale sau propune bloguri pentru cele 50 de premii.

  V-aş ruga să îmi comunicaţi date publice (nume blogger, localitate, confesiune, data lansării etc.) despre blogul vostru pentru a actualiza informaţiile despre cele 540 de bloguri evanghelice – am prezentat informaţiile pe care le am în postarea “Blogosfera evanghelică – Mesaj către bloggerii evanghelici”.

  http://romaniaevanghelica.wordpress.com

  Ce localitate consideraţi că ar fi potrivită pentru Festivalul Bloggerilor Evanghelici?

  Răspunde
 3. taniusha94

  un articol foarte bun
  am virsta de 14 ani iar in viitor vreau sa devin un jurnalist bun
  sfaturile pe care le-ati scris in acest articol ma motiveaza mult ca sa imi continui visul
  D-zeu sa va binecuvinteze

  Răspunde
 4. Tina

  Ma bucur sa stiu ca mai exista si alti jurnalisti crestini. E o incurajare pentru mine, sunt anul I la Facultatea de Jurnalism din Bucuresti si deja ma gandesc ca ma voi confrunta cu unele lucruri care nu sunt in conformitate cu credinta mea. Dar nadajduiesc ca Dumnezeu imi va arata drumul pe care sa-l urmez. Multa binecuvantare!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s