Zile de istorie pentru Rusia

Săptămâna trecută am avut o deosebită plăcere să mă aflu în inima Rusiei, Moscova. Din statistici neoficiale Moscova şi celelalte oraşe ale Rusiei adăpostesc la moment în jur de 1 mil de moldoveni. Toţi dintre ei muncesc acolo pe o perioadă de 3 luni, timp care este legalizat de stat pentru şederea acolo, după care se întorc, stau o perioadă şi pleacă din nou. În tren am avut ocazia să discut cu mai mulţi dintre ei, însă unanim am auzit acelaşi lucru: „Vrem să stăm acasă, alături de familie, să ne vedem copiii crescând şi să muncim în RM, dar ce să-i facem dacă situaţia ne impune la o astfel de alegere”, acest lucru fiind declarat de domnul Anatol din Cimişlia, care de 11 ani practică acest exod. Cu siguranţă de-a timpul anilor am fost legaţi poate voluntar sau involuntar de acest mare imperiu, însă se pare că şi la moment avem o strânsă conecţiune cu omul rus.

Eu însă, am petrecut un timp deosebit cu familia şi totodată am fost la curent cu ceea ce s-a întâmplat dincolo de hotarele Republicii Moldova. Săptămâna aceasta a fost istorie pentru viaţa Rusiei, a fost ales cel de al 16-lea patriarh al Rusiei, Chiril. De data aceasta cel mai mare clopot al Rusiei a bătut de 16 ori, după care patriarhul Chiril a încurajat poporul rus şi a menţionat: „Cea mai mare problemă care disturge lumea contemporană nu este altceva decât păcatul.” Cuvinte care cu siguranţă vor marca Rusia dacă nu se va apropia de Dumnezeu.

În acelaşi curs s-au desfăşurat alte evenimente, paralel cu acesta. Tot în aceiaşi săptămână s-au împlinit 65 de ani de la eliberarea oraşului Leningrad de sub blocada nazismului pe timpul celui de al II-lea război mondial. La celebrarea evenimentului în Leningrad a fost prezent însuşi preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitrii Medvediev. S-au depus flori la monumentele celor decedaţi în timpul blocadei şi preşedintele a încurajat copiii, tinerii şi adulţii să studieze istoria acelor timpuri şi să fie alături de cei care şi-au pierdut tatăl, mama, fratele, sora pe timpul celor 4 ani de blocadă. „Războiul încă nu s-a terminat, el va lua sfârşit, când va muri ultimul dintre militari”, a declarat preşedintele Medvediev.

Ceea ce m-a impresionat a fost faptul că Moscova ca şi capitală arată bine, îngrijit şi cu foarte puţine panouri publicitare, lucru care de fapt m-a mirat. Întrebând un trecător, de ce au aşa puţine panouri am primit răspunsul: „Primarul oraşului a decis să fie scoase marea majoritate a panourilor pentru ca oraşul, clădirile, locurile publice să fie uşor de văzut, şi să nu creeze panourile o astfel de dificultate.” De asemenea, toate panourile care le-am observat aveau imagini pozitive şi lipsite de imoralitate, ceea ce-mi spune că aici se încearcă să se pună preţ pe moralitate. O altă latură pozitivă a fost faptul că oraşul are o direcţionare superbă. Cum ieşeai de pe o stradă, era prezent semnul care indica numele următoarei străzi. Am înţeles de la cetăţeni că întreaga capitală are indicatoare cu numele străzii, nu doar o regiune sau alta.

Nu neg faptul că Moscova este un oraş foarte mare şi că adăposteşte multe personalităţi marcante, are locuri frumoase care atrag mulţi turişti. Totuşi, problema cu care se confruntă şi ea, nu numai Chişinăul, sunt deşeurile. Cred că trecătorii sunt infectaţi cu acelaşi virus ca şi chişinăuenii, să arunce resturi pe unde cad, şi care foarte rar cad într-un coş de gunoi.

Dacă veţi avea oportunitatea să vizitaţi Moscova, nu pierdeţi ocazia să treceţi pe lângă Dumă, „Casa Albă”, cum o numesc ruşii, să observaţi locurile istorice şi să respiraţi aerul rus, care are acelaşi miros, gust şi ingrediente ca şi cel moldovenesc. Totuşi, nu uitaţi să vă întoarceţi acasă, să călcaţi pământul care v-a ales să-i fiţi patrioţi.

Ecaterina STEPANIUC

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s