Mass Media- cea care ne influenţează valorile şi viaţa

 

La   moment citesc o cartea foarte interesantă pentru jurnalişti, „Jurnalimsul şi cultura populară”, coordonată de Peter Dahlgren şi Collin Sparks, care ne învaţă că jurnaliştii au un rol mult mai mare decît doar acela de a informa publicul cu privire la anumite evenimente ce au loc în societate, dar şi acela de a influenţa anumite opinii, valori şi moduri de gândire de cele mai multe ori personale.

Analizînd evenimentele ce au loc în societate nici nu pot să nu dau dreptate acestui fapt. „Departe de a fi simple tehnologii de comunicare, mijloacele contemporane sunt instituţii sociale care au înlocuit în mare măsură şcoala, biserica şi chiar familia” (Williams 1975).

În Republica Moldova nu vedem ca presa scrisă să aibă prea multă influenţă la adolescenţi sau tineri, ea însă, este informatorul principal al lumii intelectuale. Radioul şi TV sunt educatorii principali ai tuturor, mesajul pe care îl transmit este şi ceea ce noi primim ca normal şi vital. Chiar dacă în realitate poate fi o opinie proprie sau o politică editorială.

De exemplu, postul de radio Moldova 1 la fiecare buletin de ştiri va lăuda partidul comunist, că a fost acolo, că a făcut cutare lucru, acest fapt te face să crezi că numai partidul Comunist lucrează în Republica Moldova. Acelaşi lucru aş putea spune şi despre postul televizat EuTV, ei ţi-l vor arăta pe Iurie Roşca  ca şi salvatorul naţiunii, cu toate că nu este aşa. Iar telespectatorul lipsit de discernământ va lua totul la inimă şi chiar ajunge să creadă cele spuse.

Nu pot să nu menţionez şi Pro TV-ul, pentru care senzaţionalul şi spectcolul este prioritatea numărul unu, lasând la o parte valorile morale, ei sunt gata să arate filme sau emisiuni cu scene obsecene chiar şi în timpul zilei, când mojoritatea copiilor sunt acasă, fără supravegherea părinţilor. Mai apoi, tot la ştiri auzi cum doi băieţei de 9 ani au violat o fetiţă de 6 ani. Unde au învăţat ei acest lucru? La televizor! Iată de ce, spun că mass-media poate influenţa comportamente şi moduri de gândire.

Tot mass-media influenţează valori.  Chiar de la începuturile televiziunii, posturile TV prezentau seriale care arătau familii model, promovau moralitatea, caracterul şi rezolvarea problemelor într-un mod integru. Astăzi, aceste seriale au fost înlocuite cu seriale ca „Beverly Hills”, unde fata rămâne însărcinată fără ca măcar să poată înţelege cine până la urmă este tatăl copilului, serialul „Tânăr şi neliniştit”, unde divorţul este ca şi normalitate, iar partenerii de căsătorie se schimbă în fiecare serie.

Astfel de filme sau seriale te fac să ajungi la concluzia că păstrarea familiei nu este prioritate, iar faptul că rămâi însărcinată înainte de căsătorie nu mai este o problemă deja. În lumea reală lucrurile stau tocmai invers, divorţul este o rană atât pentru partenerii de căsătorie, cât şi pentru copiii lor.

În perioada logodnei, ca orice mireasă eram foarte atentă la rochiile altor miserse aşa ca să-mi găsesc şi au una pe potrivă. Mare mi-a fost mirarea că toate miresele pe care le văzusesem în acea perioadă aveau burtă, pentru că erau însărcinate. Nu am exagerat spunând toate, pentru că nu am văzut nici una fără burtă. De unde am învăţat acest lucru, cine ni l-a prezentat ca şi normal… părinţii? Cu siguranţă că nu, pentru că pentru ei acest fapt este o ruşine şi nu o normalitate.

Aceste realităţi ne fac să ne gândim serios la menirea mass-mediei, rolul ei şi influenţa pe care o poate avea. Acum am ajuns în zile cînd trebuie să fim foarte selectivi la ceea ce privim şi ceea ce intră pe ecranele caselor noastre. În 1933, Hedy Lamarr a apărut dezbrăcată într-o scurtă scenă din filmul „Ecstasy”, şi în momentul când încă ceva filme de acest gen au apărut pe ecrane, poporul american a ripostat. Ei au hotărât că Hollywoodul nu are voie să le corupă moralitatea. Astfel a fost impus Codul Producătorului de film în care era inclusă şi declaraţia: „să nu se producă nici un film care să coboare standartele celor ce l-ar viziona. Prin urmare simpatia spectatorilor nu trebuie îndreptată niciodată spre crimă, fărădelege, rău sau păcat”.

Ce ar fi dacă astăzi oamenii s-ar revolta, dacă creştinii ar lua atitudine, cu siguranţă că am da naştere unor noi direcţii de abordare pentru mass-media, astfel ne-am proteja copiii, familiile şi valorile.

Reclame

Un gând despre „Mass Media- cea care ne influenţează valorile şi viaţa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s