DEZBATERI ELECTORALE ŞI O ADRESARE CĂTRE UNII POLITICIENI

 

Am decis să-mi dau şi eu cu părerea şi să vorbesc pe marginea dezbaterilor electorale de până acum.

După pererea mea, ele nu dau totuşi randamentul scontat. Îmi aduc aminte cum în anii precedenţi de campanie electorală eram martor dezbaterilor, dar tensiunile şi emoţiile erau totalmente diferite.

Ideile şi caracterele nu se îmbinau, carisma mesajelor era mult mai pronunţată, dorinţa de a câştiga era disperată, fapt care făcea dezbaterile cu adevărat incitante. La momentul de faţă însă, majoritaea politicienilor par extrem de obosiţi, mai ales când ajung la dueluri televizate.

La capitotul dezbateri electorale, postul public de televiziune „Moldova 1” a dat startul. În cadrul acestor dezbateri, am avut ocazia să fac cunoştinţă cu unii concurenţi electorali pe care nu i-am cunoscut până acum. Majoritatea din ei se pare că au stat ascunşi în bârlog, apărând acum doar pe ecrane, după care iarăşi dispar pentru patru ani. Care este oare scopul lor?

Aşa cred şi eu, să ameţească electorul care şi fără ei nu prea ştiu pe cine să voteze. Spun acest lucru reeşind din mesajele lor exhaustive şi epuizante, dar care nu lumminează cu nimic omul indecis, care îşi spune de zeci de ori că nu va merge la alegeri pentru nimic în lume. Decizia acestor oameni este şi mai mult întărită atunci când apare la televizor un domn pensionat care abia îşi rosteşte mesajul, exemplul lui Hortolomei Valerian.

Acelaşi lucru îl pot afirma şi despre candidatul independent Lomakin Alexandru care toată emisiunea a reamintit în limba rusă oamenilor cum trăiau ei în perioada uniunii sovieticie, învinuind capitalismul de tot ce se îmtâmplă în lume. Valentina Cuşnir spune că va merge în Uniunea Europeană ca să prezinte situaţia reală a Republicii Moldova, după care Europa ne va oferi finanţare.

Partidul Ecologist se axează pe un climat ecologic mai bun, Sergiu Banari îşi doreşte ca oamenii să primească înapoi ceea ce a fost cândva a lor, o adevărată încrengătură de idei şi doctrine. Avem noi nevoie de aşa ceva?

Pe de altă parte, unii politicieni au un comportament inadecvat în studiou: răsfoiesc foi, frământă pixurile, nu dau dovadă de carismă, pauză între fraze, iar toate aceste lucruri împreună arată neîncredere şi faptul că nu trebuie să fie acolo unde sunt.

Mult stimaţi politicieni, aş dori să vă las cu o provocare. Nu vă pare că declaraţiile şi promisiunile dvs sunt prea tari pentru R. Moldova? Vă daţi seama că tot ce promiteţi de la microfon va trebui să realizaţi când veţi avea puterea în mână? Precedentul ne arată că, de facto, doar o mică parte din cele promise se traduce în practică.

Ion Druţă

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s