PRESĂ LIBERĂ ŞI DEMOCRAŢIA

În Republica Moldova se fac eforturi minimalizate în a menţine măcar un iz de democraţie, ori acest concept este extrem de important pentru noi, ori ne trezim că statul nu depune nici un efort pentru sporirea acestui concept. În acest sens duminica trecută, sa organizat un miting întru susţinerea presei independente şi libere, care conform ultimelor rapoarte ale celor de la Freedom House este pe cale de dispariţie în RM.

Mitingul a fost organizat de către Uniunea Jurnaliştilor, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Presei Electronice, Centrul Independent de Jurnalism, la care au participat şi jurnaliştii de la ziarul nostru.

Dacă observaţi am început articolul exprimându-mă că în ţara noastră se fac eforturi minimalizate în menţinerea democraţiei, referindu-mă la faptul că foarte puţini sunt oamenii ce luptă şi chiar interprind ceva concret pentru aceasta, iar organizatorii acestui miting merită aprecierile noastre. Deasemenea eforturile sunt minime pentru că cei mulţi nu fac nimic, statul, biserica, alte organizaţii de presă, şi fiecare om în parte.

Dincolo de toate conceptele şi concepţiile pe care le avem(politice, religioase, etnice), noi toţi trebuie să dorim binele ţării noastre şi omului care trăieşte în ea. Vorbesc de nenumărate ori cu oamenii care călătoresc des prin ţările din occident dar şi peste ocean în SUA, ascultându-i cum de fiecare dată rămân impresionaţi când merg acolo. Rămân impresionaţi de felul cum sunt trataţi, ajutaţi, încurajaţi, iar acest lucru se întâmplă din motiv că acei oameni îşi doresc binele ţării, au demnitatea de cetăţeni ai ţării lor.

Undeva în adâncul inimii am sentimentul că unii oameni nu mă vor înţelege, atunci când vorbesc de democraţie, pentru că nu ştiu din ce motiv democraţia pentru unii are un alt contur, pentru ei acest cuvânt înseamnă imoralitate, desfrâu, depărtare de Dumnezeu etc. Mai mult ca tât aud cu tristeţe cum se tânjeşte după vremurile socialiste, cumuniste pe când era mai strict cu toate lucrurile. Şi Jackie Chan actorul chinez de la Holywood, a declarat despre chinezi că ei au nevoie să fie ţinuţi mai din scurt, şi nicidecum nu au nevoie de democraţie, el însă preferând să-şi trăiască viaţa în lumea mondenă, şi nicidecum într-un regim totalitar comunist.

Poate că vremurile în care trăim au compromis democraţia, pentru că  oamenii merg din rău în mai rău, devin tot mai lacomi, sunt gata să fure, să omoare pentru poziţii şi satisfacere financiară. Pentru mine însă democraţia înseamnă o formă de organizare şi de conducere a unei societăţi, în care poporul îşi exercită puterea. Poporul este motivaţia principală în orce stat cu o democraţie normală, el trebuie să fie acela care alege ce este bine pentru ţara lor. De exemplu la noi oamenii au ales să se numească creştini, foarte bine, atunci să se conducă după legile lui Dumnezeu.

Dacă pentru a scoate termentul „orientare sexuală” din proiectul de lege nediscriminare s-au adunat peste 100 000 de semnături, şi acest lucru nu sa făcut, deja nu este o democraţie normală. Dacă în cadrul dezbaterilor de la Ministerul Justiţiei, s-au adunat oameni care să explice vice-ministrului că societatea nu doreşte o asemenea lege şi el să spună că va dori, iarăşi nu este normal. Dacă televiziunea publică Moldova 1, nu funcţionează conform normelor deontologice, slujind altor interese decât societăţii, înseamnă că avem o democraţie nătângă şi compromisă.

Deci mitingul de duminică, a fost unul necesar pentru a arăta lumii întregi la ce etapă a democraţiei suntem, unde presa liberă defapt nu este liberă ci prizonieră în propria ţară.

Eu personal vreau să vin cu aprecieri faţă de acele instituţii de presă dar şi jurnalişti care îşi fac cu onestitate munca. Dumnezeu să ne ajute ca să avem presă liberă în ţara noastră.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s