Eurovision 2009: LOCUL DOI ESTE CEL MAI BUN ÎN CONDIŢII DE CRIZĂ

Despre prezenţa lui Nelly Ciobanu

Săptămâna trecută am fost martorii celui mai important eveniment muzical din europa, când muzica pur şi simplu trece peste orce graniţe şi obstacole politice sau diplomatice. Anume atunci europa a trecut peste graniţele schenghen, căci pentru mulţi din noi europa înseamnă doar Uniunea Europeană şi nicidecum întreg continentul. Chiar şi Moldova cu toate imperfecţiunile sale, de ceva ani participă la acest eveniment, manifestându-se bine prin muzică, în comparaţie cu alte reforme necesare nouă.

Ţara noastră a fost reprezentată de către talentata cântăreaţă Nelly Ciobanu care s-a remarcat în ţara noastră dar şi în alte concursuri internaţionale prin vocea ei de excepţie. Acelaş lucru s-a întâmplat şi la eurovisionul de la Moscova unde Nelly a cântat fără cusur după părerea mea, intrând în memoria şi simpatia multora. Şi totuşi! Dincolo de toată simpatia şi aprecierea pe care o am faţă de ea, dar mai mult faţă de cum s-a prezentat vocal, cred că Moldova a scăpat ocazia de a prinde un loc de frunte printre primii zece.

Cel care s-a ocupat de PR-ul (publicitatea) lui Nelly trebuia să se ocupe de o mai bună organizare pe scenă, dar şi mai important pe ecranele scenei. Cu siguranţă pe noi moldovenii ne reprezintă pe alocuri vanitatea şi simplitatea cu care facem lucrurile, totuşi eurovizionul nu te iartă dacă nu faci spectacol. Aşa a câştigat Ukraina cu Ruslana, Finlanda cu Lordi, Rusii cu Bilan ş.a.m.d. Spre exemplu pe ecrane, toată cântarea a fost afişat un covoraş tradiţional moldovenesc, care nu a comunicat nimic publicului . Segvenţele video trebuiau să atingă strunele sensibile ale europenilor, să ii emoţioneze aşa de tare încât să îşi noteze undeva ţara pe care sigur o va vota.

Mai apoi nu am înţeles de ce interpreta noastră nu a cântat în engleză prima parte a cântării aşa cum o face în videoclip, s-ar putea ca şi aici să fi perdut ceva puncte, pentru că oamenii de acolo nu înţeleg nimic din toată învălmăşeala de cuvinte a lui Nelly Ciobanu. Ultimul aspect la care vreau să mă refer este că câtăreaţa noastră şi-a prezentat un pic excesiv patriotismul ei. Nu ştiu dacă cineva a pus la îndoială patriotismul lui Nelly Ciobanu, sau în general nu ştiu care este motivul unui asemenea exces de zel, totuşi când mergi la un concurs european şi ai nevoie de votul europenilor, este vital să contextualizezi cântarea în aşa fel ca ei să te înţeleagă. Deci Nelly Ciobanu nu a cântat moldovenilor ci celor din europa, pentru ei trebuia pregătită cântarea. Iar într-un final avem ceea ce avem locul 14.

Până la urmă eurovisionul este un concurs, iar prezenţa şi participarea contează cel mai mult, astfel arătăm că suntem şi există pe acest continent. Ruşii anul acesta au creat senzaţionalul cu acest concurs dorind să demonstreze lumii întregi că ei se pricep cel mai bine la aşa ceva. Pentru organizarea concursului s-au cheltuit 30 mil. euro, sumă exorbitantă de bani pe care nici o ţară încă nu ia dat pentru un aşa eveniment. Oare acest eurovision nu devine o tradiţie proastă printe ţări de aşi demonstra una alteia că poate mai mult şi mai bine. Să vedem cum se va descurca Norvegia care este câştigătoarea de anul acesta al concursului. Oare în condiţii de criză îşi va permite să cheltuie o asemenea sumă de bani?

Eu zic că Islanda care sa clasat pe locul secund, a luat cel mai bun loc din concurs, s-a văzut că cântarea place, este apreciată, lucru cel mai important. Mai ales că acum nici o ţară nu-şi permite să scoată asemenea sume de bani din buzunare pentru organizarea acestor showuri.

Ce să mai zic, criza este profundă dar sunt lucruri şi mai importante.Căutaţi mai întîi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra. Mat 6:33

Reclame

2 gânduri despre „Eurovision 2009: LOCUL DOI ESTE CEL MAI BUN ÎN CONDIŢII DE CRIZĂ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s