Îngrijirea paleativă

Îngrijirea paliativă este o îngrijire activă, oferită pacienţilor a căror boala avansată nu răspunde la un tratament curativ. Definiţia OMS 2003

Statistica:

Mai mult de un deces din două  se petrece astăzi la o persoană  în vârsta de 75 de ani sau mai mult. 70% din decese şi chiar mai mult, în marile aglomerări urbane, nu mai au loc la domiciliu într-o ambianţă  familială,  ci la spital sau într-o instituţie sanitară de tip cămin de batrîni, unde profesinistii trebuie să se formeze pentru însoţirea muribunzilor.

La nivel european, dar în special în ţara noastră, se oferă puţine posibilităţi de specializare ale profesioniştilor în sănătate, iar bugetele alocate sunt extrem de scăzute. Studii internaţionale relevă faptul că în timp ce 70% dintre personae doresc să moară acasă, doar 20% au posibilitatea de a face această alegere.Se estimează că numărul de persoane peste 60 de ani, se va dubla până în anul 2050 de la 10% la 20% în ţările în curs de dezvoltare, şi de la 18% la 35% în ţările dezvoltate

Până în 2020, cauzele preponderente ale mortalităţii persoanelor de peste 60 de ani vor fi în principal bolile cronice, printre primele 5 situându-se bolile cardiovasculare, cele cerebrovasculare, boli cronice respiratorii, infecţii respiratorii ale căilor aeriene inferioare şi cancerul pulmonar.

Este o realitate tristă faptul că numeroase persoane mor în disconfort şi dureri, în agonie şi chin, se sting în durere şi în lipsa unor îngrijiri de calitate, fără tratament sau în urma unor erori de tratament, fără vre-un spijin sau din pricina unui sprijin de care s-ar fi putut mai degrabă lipsi –  deşi aceste situaţii ar putea fi evitate.

De ce totuşi sunt atît de sărăcăcioase standardele îngrijirilor paleative în atît de multe clinici? Există următoarele cauze:

 • Noţiunile de îngrijire paleative care se dau studenţilor la medicină sunt minimale.
 • De cele mai multe ori echipa de îngrijire e adesea fără experienţă necesară.
 • Lipsa personalului din componenţa echipelor de îngrijiri.
 • Cea mai mare parte a membrilor echipelor de îngrijire  nu sunt motivaţi în nici un fel să poarte grijă pentru muribunzi.
 • Cercetările medicale cu privire la înbunătăţirea metodelor de uşurare sau eliminarea durerii sunt foarte limitate.

“Îngrijirile paleative s-au dezvoltat ca reacţie la atitudinea: Pentru dumneavoastră  nu se mai poate face nimic! Această frază nu mai este adevărată; întotdeauna mai este ceva de făcut.” (Dr. Robert Twycross- un personaj emblematic al mişcării hospice).

„Oricare ar fi boala, oricât de avansată ar fi ea,  oricare ar fi fost tratamentele anterioare, mesajul îngrijirii paliative  este că întotdeauna mai este ceva de făcut pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii pacientului.” (prof. M. Mazur, 2002).

“Nu vă vom ajuta ca doar să muriţi cu demnitate, ci vă vom ajuta să trăiţi înainte de a muri!” Deşi există diferenţe între indivizi, multe simptome şi probleme din ultimii  ani  de viaţă sunt similare. Cele mai comune sunt :

 • nevoia de comunicare cu personalul medical, cu membrii familiei şi lupta cu dizabilităţi,
 • lupta cu durerea,
 • lupta cu anxietatea,
 • depresia.
 • membrii de familie şi persoanele care oferă ajutor în îngrijirea paliativă au nevoie de un ajutor de specialitate completă care poate asigura serviciile de calitate care este alcătuită din medic, asistent medical, psiholog, asistent social, preot, toţi având nevoie de o specializare în domeniul acesta atat de pretenţios şi dificil.

Există numeroase probleme în domeniu care trebuie luate în considerare şi rezolvate, dintre care menţionăm:

● introducerea îngrijirii palliative ca o parte importantă a îngrijirii în sănătate şi nu doar ca o componentă în sănătate;

● satisfacerea nevoii de îngrijire a populaţiei îmbătrânite care suferă de boli grave;

● recunoaşterea dreptului de a avea acces la îngrijirea paliativă de înaltă calitate, inclusiv respectarea dorinţelor legate de locul în care să primească îngrijirea (la domiciliu sau la hospice) şi locul unde doresc să moară

● promovarea specializării în îngrijire paliativă pe toate componentele – în special controlul durerii, al simptomelor şi comunicare

● asigurarea accesului egal la îngrijire paliativă

● informarea şi conştientizarea populaţiei asupra opţiunilor de îngrijire paliativă

● recunoaşterea muncii familiilor şi a celor ce îngrijesc şi oferă support acestora.

Îngrijirea paliativă este o necesitate care devine tot mai pregnantă în timp şi are nevoie de implicarea factorilor de decizie din domeniu şi a societăţii civile.

Se poate controla durerea? Specialiştii susţin că printr-o expertiză adecvată durerea se poate anihila în totalitare sau ameliora în 95% din cazuri. De fapt pentru medicii de astăzi, durea fizică în bolile terminale mai este arareori o problemă. Ceia ce este cu adevărat problematic este durerea spirituală, cea emoţională şi nu în ultimul rind, relaţională.Acolo este locul agoniei ce se instaurează adînc în sufletele multora dintre cei care sunt pe moarte în societatea noastră- o agonie ce se dublează cu singurătatea, izolare şi amărăciune.

“Cea mai gravă boală a lumii nu e lepra sau tuberculoza, ci sentimental de a nu fi dorit, neiubirea şi abandonul generalizat” (Maica Tereza). Medicina paleativă  bazată pe pricipii creştine reprezintă o soluţie care încadrează pacientul într-un context de stabilitate şi demnitate.

„Duhul omului îl sprijineşte la boală; dar duhul doborît de întristare, cine-l va ridica?”   (Proverebe 18:14)

Află în articolul următor: „Cum putem ridica duhul celui care se află pe patul de moarte?”

Viorica Chelban – asistentă medical  SIMC „Emanuil”

Reclame

7 gânduri despre „Îngrijirea paleativă

 1. Pingback: Cum putem ridica duhul celui care se află pe patul de moarte? « Alina Druta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s