Mergem spre alegeri anticipate?

Săptămâna aceasta va avea loc cea de-a doua încercare de a alege preşedintele Repub­licii Moldova, cea mai însemnată funcţie de stat. Prima încercare a fost fără succes pentru partidul comunist care a înaintat ca şi candidat pe actualul prim-ministru în exerciţiu Zinaida Greceanîi. Acelaşi candidat rămâne şi pentru cea de a doua încercare de alegere a preşedintelui, iar ca acest lucru să fie posibil, este nevoie de un vot din partea opoziţiei. Opoziţia a afirmat ferm şi tare că nu recunoaşte alegerile precedente şi merge pe ideea alegerilor anticipate, ceea ce ar însemna că doamna Greceanîi nu va fi aleasă nici de data aceasta.

Se pare totuşi că o bună parte de oameni îşi doresc alegeri anticipate, fiind gata să mai meargă odată la alegeri în speranţa că vom avea un parlament în altă proporţionalitate. Este nevoie ca opoziţia să aibă un cuvânt mai greu de spus, spre exemplu să deţină în gestionare anumite ministere sau alte funcţii importante, ceea ce ar crea o atmosferă democratică în ţară. Sigur este greu în condiţii de criză să îţi poţi permite un nou proces elec­toral, însă aceasta este alegerea oamenilor care au votat aceste partide. Ar fi o tragedie dacă măcar unul din aceste partide ar vota pe data de 28 mai (ziua când va fi propus spre votare preşedintele) preşedintele, alegătorii s-ar simţi extrem de dezamăgiţi.

Serafim Urechean este de părere că partidul comunist deja se pregăteşte de alegeri antici­pate, chiar dorindu-şi acest lucru pentru a obţine mai multe mandate în parlament. Oare acest lucru ar putea însemnă din partea AMN un vot pentru comunişti sau totuşi încercăm să ne pregătim de anticipate? Cine ştie daca opoziţia se pregăteşte din timp mai bine şi re­zultatul va fi pe măsură. De fapt, nu doresc să insinuez nimic cu privire la AMN, chiar din contra sunt sceptic cu privire la toate partidele că vor refuza tentaţiei de a vota un nou preşedinte doar pentru a nu se merge pe alte schimbări. Pe de altă parte îmi doresc mult ca opoziţia să dea dovadă de verticalitate şi corectitudine în faţa oamenilor şi să îşi ţină promisiunea.

Criza financiară înaintează în forţă şi pune la pământ foarte mulţi agenţi economici, sun­tem aproape inofensivi din mo­tiv că nu avem un plan strategic anticriză. Totuşi alegerile an­ticipate s-ar putea să fie un plan anticriză, pentru că dacă până acum economicul a influenţat po­liticul, atunci să ştiţi că de acum încolo politicul va influenţa eco­nomicul. De aceea avem nevoie de o politică corectă şi transparentă. Iar dacă zicem că alegerile din 5 aprilie au fost fraudate, să mai încercăm odată în altele unde să dăm posibilitatea oamenilor să aleagă liber, pentru că doar aşa vom avea o politică corectă şi practică care va influenţa pozitiv economia şi bunăstarea în Re­publica Moldova.

Să ne rugăm pentru ţara noastră!

Ion Druţă

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s