Depresia din perspectiva Biblică

Realizat de: Ludmila Deliu

Interlocutor: Alexandru Buzilă, profesor în cadrul Institutului de Studii Biblice Inductive din Moldova.

L.D. Daţi o definiţie Biblică pentru depresie?

A.B. Depresia este o reacţie la împrejurările de criză ale vieţii, este o stare de tristeţe profundă, un puternic sentiment de inferioritate. Depresia afectează omul în toate aspectele vieţii  lui, atât trupul, cât sufletul şi duhul.

L.D. Care sunt cauzele depresiei?

A.B. Suprasolicitarea organismului – lucru fără pauze, depăşirea ritmului normal al vieţii, lipsa somnului, alimentare neregulată…

Neacceptarea voii lui Dumnezeu – de exemplu mulţi tineri cad în depresie din această cauză, vor să se căsătorească la o vârstă anumită şi aşteptările lor sunt înşelate, ceea ce-i face să se dezamăgească şi mulţi pierd gustul vieţii.

Păcatul – încălcarea Cuvântului lui Dumnezeu la fel poate duce la o mustrare de conştiinţă profundă care mai târziu se transformă într-o depresie cronică. Curvia, avorturile, divorţul, goana după bani, slava… capcane care sunt răspândite de Diavolul astăzi pretutindeni!

Pierderea unor bunuri, persoane dragi – mulţi moldoveni au căzut în depresie şi chiar şi-au pus capăt zilelor atunci când s-au schimbat banii odată cu destrămarea sistemului socialist…

Îngrijorarea – cred că această cauză este una din cele mai frecvente. Cineva a spus: „Nu putem să oprim păsările ca să zboare deasupra capului nostru, dar putem să le împiedicăm să-şi facă cuib acolo.” Îngrijorările ne fură pacea şi ne duc în diferite stări depresive.

L.D. Care sunt semnele fizice ale depresiei?

A.B. Omul se simte foarte obosit, însă nu poate să doarmă.

– Totul din jur îl deranjează (zgomotul maşinilor, râsul copiilor, ploaia de-afară)

– Nu are poftă de mâncare

– Nu mai ştie ce vrea şi ce nu vrea

– Este dezorientat

L.D. Care sunt semnele spirituale ale depresiei?

A.B. Cel care este în depresie nu mai găseşte plăcere să se roage. Se plictiseşte la orele de închinare, nu mai găseşte nici un interes în citirea Bibliei, poate abandona slujba (nu mai păstoreşte, nu mai cântă…), se îndoieşte de existenţa lui Dumnezeu. Dacă este student, atunci nu mai doreşte să înveţe. Dacă este angajat atunci productivitatea muncii lui scade, sau chiar abandonează serviciul

L.D. Oamenii încearcă să scape de depresie sau să o ascundă folosind băuturi alcoolice, ţigări, droguri sau alte lucruri. Cât de eficiente sunt aceste modalităţi de a scăpa de depresie?

A.B. Atât băuturile alcoolice, cât şi ţigările sau drogurile sunt nişte remedii înşelătoare şi nicidecum nu rezolvă problema stării depresive, ba mai mult, aceste vicii pot agrava situaţia celor care le consumă.  Eu personal înaite de a-L cunoaşte pe Dumnezeu am încercat să scufund necazurile pe care le aveam în paharul de băutură, dar nu mi-a reuşit. Poate vă gândiţi: „Ce necazuri a mai avut şi acest tânăr?”

La 4, 5 ani a decedat mama, la 7 ani bunica, la 10 ani bunelul, iar la 12 ani tatăl. Am rămas singur-singurel acasă, visam coşmaruri, nu aveam ce să mănânc, îmi doream moartea. La vârsta de 20 de ani fiind în depresie, viciile enumerate mai sus m-au dus la gândul de sinucidere! Dar slavă Domnului că L-am cunoscut pe Dumnezeu cu adevărat şi acum sunt cel mai fericit om din lume.

L.D. Majoritatea oamenilor doresc să vindece depresia prin medicamente, cât de eficientă este această metodă?

A.B. Dacă vorbim despre o depresie reacţională (reacţie la necazurile vieţii), atunci medicamentele nu au nici un efect pozitiv. În timpul depresiei poţi intra într-o stare deplorabilă, dar ieşirea din aceasta necesită un proces mai îndelungat. Ieşirea din depresie depinde foarte mult de cauza acesteia, fiecare cauză are ieşirea ei. De exemplu, dacă vorbim despre depresie din cauza suprasolicitării organismului aici o odihnă de câteva zile (concediu) şi o mâncare gustoasă e de mare folos. Dacă e vorba de păcat, atunci cel mai bun remediu este pocăinţa (exemplul lui David după păcatul cu Batşeba – Psalmul 51)

L.D. Conform Sfintei Scripturi care este metoda cea mai eficientă pentru a vindeca depresia?

A.B. Biblia  ne dă soluţii pentru această problemă: „Nu vă îngrijoraţi dar de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăşi. Ajunge zilei necazul ei!” Matei 6:34.  În una din cuvântările Sale, Domnul Isus spune: „Veniţi la mine toţi cei trudiţi şi împovăraţi şi eu vă voi da odihnă” (Matei 11:28). Apoi Pavel în epistola sa către Filipeni la capitolul 4:6-7 îndeamnă pe destinatari să nu se îngrijoreze de nimic, ci toate cererile lor să le aducă la cunoştinţa lui Dumnezeu prin rugăciuni şi cereri cu mulţumiri şi pacea lui Dumnezeu care întrece orice pricepere le va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus. Nu vreau să fiu prea lung în discursul meu, aşa că într-un singur cuvânt Hristos Isus este soluţia oricărei depresii!

L.D. Care este rolul Satanei în apariţia unei depresii?

A.B. Cred că Satana este acela care se bucură cel mai mult când oamenii cad în stări depresive, oricare ar fi cauza acestora. Diavolul este iniţiatorul şi susţinătorul tuturor relelor din lume, aşa că el este acela care ne pune în gând îngrijorările, ne ispiteşte şi caută cu orice preţ să ne dărâme. Biblia spune că el răcneşte ca un leu şi caută pe cine să înghită, dar tot Cuvântul lui Dumnezeu ne îndeamnă să ne împotrivim lui tari în credinţă şi vom birui negreşit!!! (1Petru 5:9). Aşa că cei ce sunt în Hristos sunt mai mult decât biruitori, Aleluia!

L.D. Care este rolul Studierii Scripturii în prevenirea şi vindecarea depresiei?

A.B. La această întrebare vreau să răspund cu cuvintele prorocului Daniel: „Dar aceia din popor care vor cunoaşte pe Dumnezeul lor, vor rămâne tari şi vor face mari isprăvi!!!” (Daniel 11:32). Acest adevăr este valabil şi atunci când vorbim despre depresie: „Dar aceia din popor care vor studia Scriptura pentru a-L cunoaşte pe Dumnezeu vor rămâne tari în mijlocul necazurilor, nu vor cădea în depresie!!!”. Deci, studierea Bibliei ca şi mod de viaţă este atât prevenirea depresiei, cât şi tratarea ei!

L.D. Vă mulţumesc pentru interviu!

Reclame

11 gânduri despre „Depresia din perspectiva Biblică

 1. vio

  Am o prietena si a fost diagnosticata cu depresie anxioasa.A ajuns intr-o stare deplorabila si efectiv nu stiu cum sa o ajut.E credincioasa, casatorita(sotul necredincios) si are 2 copii.
  Va pleca in Italia si nu stiu ce sa fac pentru ea.

  Răspunde
  1. Alina Druta Autor post

   Cu adevarat depresia daca nu est tratata la timp poate avea urmari foarte grave, chiar sa ajunga si la stare cronica. Daca se ajunge la stare cronica atunci este cel mai bine deja de consultat un specialist in domeniu, cum ar fi un neurolog.

   Răspunde
  2. Gabriel

   Salut….Ma numesc Gabriel…si eu am suferit o depresie….si din anul 2oo5 ma tratez la clinica ‘Nifon Buzau’ unde doctorul de acolo se numeste Adrian S.Ionescu .. e un doctor exceptional….indrum-o pe prietena ta catre acest medic …si rezultatele vor fi pe masura asteptarilor….’Cele bune si multa sanatate’

   Răspunde
 2. florin

  eu sufar de depresie anxioasa de 9 ani deja nici numai stiu cum e sa te simti bine.ma pot bucura de viata doar cand iau vreo 2 pastile de diazepam.la medici eu numai calc ca practic ei mi,au administrat f multe medicamente puternice care acum mi,au dat dependenta.cu Dumnzeu numai sunt cum am fost odata pur si simplu numai am motiatie sa ma rog sau sa fac ceva pt El din pacate.fara medicamente nu pot lucra nu pot face nimic.cauzele pot fi mai multe de la sensibilitate exagerata in copilarie,emotivitate si lipsa increderii in mine sau din cauza unor pacate din viata mea sau toate impreuna.multa pace.

  Răspunde
  1. Alina Druta Autor post

   Draga Florin,

   Ceea ce ai scris tu este foarte trist dar nu trebuie sa cedezi. Chiar ieri am facut un studiu biblic foarte interesant despre cum puterea lui Dumnezeu este facuta desavirsita in slabiciunile noastre. Aceasta stare a ta este o slabiciune care de multe ori te depaseste dar Dumnezeu te iubeste si poate sa te foloseasca chiar asa foarte mult. „Harul Meu iti este de ajuns; caci puterea Mea in slabiciune este facuta desavirsita”(1 Corinteni 12:9)
   Nu renunta sa lupti pentru ceea ce poti fi dar cel mai mult pentru partasia ta cu Dumnezea care cel mai bine te poate ajuta.
   Domnul sa te ajute!

   Răspunde
 3. anna

  m-am rugat enorm la Dzeu, m-am spovedit de 3 ori cu indreptar de spovedanie am citit rugaciuni si dimineata si seara, m-am rugat din suflet, multe din pcate nu le-am mai facut, nici eu nu mais tiu la cate biserici am fost si cate rufaciuni mi s-au facut.
  SUFAR DE DEPRESIE cu ganduri de suicid, atacuri de panica, plangeam ptr pcatele mele in biserica numai ca nu lesinam, UNDE ESTE ACEL DZEU MILOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  SUNT UN OM MILOS, DARNIC, TOATA VIATA AM CREZUT IN DZEU SI L-AM LAUDAT, NU IMI BAT JOC DE OAMENI, SI AJUT NECONDITIONAT

  SUNT SIGURA CA NU AVETI RASPUNS

  Răspunde
  1. Gabriel

   Buna anna… exista si D-ZEU.. DAR FARA MEDICATIE NU POTI INLATURA BOALA DE CARE TU SUFERI SI ANUME ‘DEPRESIA’ DACA VREI O RECOMANDARE SPRE UN MEDIC PSIHIATRU EXCEPTIONAL ACESTA SE AFLA LA CLINICA ‘NIFON BUZAU’ se numeste doctor Adrian S.Ionescu.. E UN DOCTOR F..BUN
   CONSIDERAT CA FIIND CEL MAI BUN DIN ROMANIA… DACA VREI SA VB. LA TEL… DESPRE ASA CV.. NR. MEU DE TEL: 0722.856.047!!!
   ITI DORESC MULTA SANATATE SI NU EVITA A AJUNGE LA CLINICA NIFON BZ…. NU VEI AVEA CE REGRETA …. CELE BUNE’

   Răspunde
 4. cristina

  Anna eu am un raspuns pentru tine tu ai auzit vreodata de cuvantul RABDARE…Dumnezeu este RABDATOR, noi trebuie sa ne asemanam Lui mai ales ca facem atatea rautati in aceasta lume! Mai gandeste-te nu te grabi sa tragi asemenea concluzii. Ai speranta in Dumnezeu!

  Răspunde
 5. lidy

  Da sunt deacord ca Dumnezeu este bun si milostiv, dar cind te afli in aceasta stare „depresie” este foarte dificil sa mai rezisti… eu sunt orfana, dupa decesul mamicai mele am trecut cu traiul la niste cunoscuti, mereu am fost practic in cenrtu atentiei, dar acuma a aparut cineva, si deacuma toata atentia, dragostea din aceasta familie easte indreptata spre persoana data, de aproape 2 luni sunt intr-o stare foarte rea, nu mai am nici o bucurie, nu ma mai simt iubita, nu mai are nimeni nevoie de mine, nu mai trebuiesc nimanui… nustiu unde voi ajunge… Spunemi Alina ce sa fac? va fi o iesire din situatie daca voi pleca din aceasta casa pentru o perioada, sau poate prntru totdeauna? prea multe sau intimlat in ultimii 3 ani…de ce mi se intimla mie anume asa lucruri? De ce a trebuit sa vin in casa aceasta? da dupa decesul mamicai aveam nevoie de un spijin, dar aceasta a dus la mai rau…. Nu vreau sa-L invinuiesc pe Dumnezeu in aceasta situatie, dar eu nustiu cum sa inaintez…

  Răspunde
  1. Alina Druta Autor post

   Draga Lidy, iti multumesc ca mi-ai scris si sper sa te pot ajuta, imi dau seama ca iti este greu sa treci peste aceste situatii mai ales pentru faptul ca esti obisnuita sa ai toata atentia indreptata asupra ta. Dar aduti aminte de o vorba veche si foarte adevarata mai ferice este sa dai decit sa primesti. Incearca de azi tu sa te stradui sa oferi atentie, dragoste, timp celor din jurul tau si mai putin sa te gindesti la faptul ca esti nefericita. Desigur oamenii poate nu vor aprecia la maxim atitudinea ta, dar asta nu inseamna ca ceea ce faci nu e bine. Ocupati timpul cu cit mai multe activitati asa ca sa nu ai timp sa te gindesti la aceste lucruri, fa ceva care stie ca iti face bine si te relaxeaza.

   Nu uita ca nu esti nici odata singura, iata ce spune Dumnezeu în Sfintele Scripturi: ”Nu te teme, căci Eu sunt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu sunt Dumnezeul tău; Eu te întăresc, tot Eu îţi vin în ajutor. Eu te sprijin cu dreapta Mea biruitoare.” Priveste la El cind oamenii par a fi distanti, el este intotdeauna alaturi pentru ca …El este tatăl orfanilor, apărătorul văduvelor, El, Dumnezeu, care locuieşte în Locaşul Lui cel Sfânt (psalmul 68:5). Cauta-l, roaga-te, citeste biblia, cauta o biserica unde se predica din Sfintele Scripturi.

   Iti doresc multa pace si sper sa aud vesti bune de la tine cit mai curind.

   Răspunde
 6. nicu

  numai iisus hristos este vindecatorul si mantuitorul nostru.
  credeti, rugativa, aveti rabdare si nu carti-ti.cereti si spuneti; facase voia ta DOAMNE si multumiti pentru TOT. mihai.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s