Este posibil de schimbat candidaţii la funcţia de preşedinte?

Problema alegerii preşedintelui este încă

un subiect aprins în Republica Moldova. Majoritatea oamenilor îşi doresc să fie alegeri anticipate, o altă parte însă zic că nu este bine în condiţiile de criză, iar cei care nu vor vota preşedintele nu urmăresc interesul oamenilor. Sigur polemici şi nemulţumiri vor fi şi într-o situaţie şi în alta, totuşi mai grav este dacă deputaţii din opoziţie vor vota alegerea preşedintelui în condiţiile când au spus că nu recunosc rezultatul alegerilor.

Există totuşi o variantă ca preşedintele să fie ales şi această variantă în opinia lui Serafim Urechean este propunearea unui candidat din partea democraţilor. Ori acest lucru nu este posibil acum când candidaţii sunt deja înaintaţi, iar după lege nu mai poti fi făcute schimbări procedurale.

Ca să răspund la întrebarea dacă este posibil să fie schimbate candidaturile înaintate de comunişti, cu o altă candidatură, din partea opoziţiei, l-am sunat pe analistul politic Igor Munteanu (director executiv IDIS „Viitorul”) faţă de care am aprecieri înalte ţinând cont obiectivitatea şi calitatea cu care prezintă lucrurile. Dumnealui mi-a spus că în primul rând nu vede de ce comuniştii şi-ar schimba candidaturile când au majoritatea în parlament, iar funcţia de preşedinte al ţării reprezintă o funcţie de vârf în stat. Am insistat să-l întreb ce se întâmplă atunci când candidaturile actuale se retrag şi nu mai doresc să candideze, spunând-mi că în aceste condiţii se înaintează alte candidaturi, însă s-ar putea să nu fie validate asemenea mişcări complicate pentru că candidaţii deja sunt şi ei fie sunt votaţi, fie nu.

Deci o asemenea procedură este aproape imposibilă, însă aşa cum suntem deprinşi noi cu imposibilul trebuie să nu excludem nici această mişcare. După mine deputatul Serafi Urechean se manifestă destul de straniu în ultimul timp cu privire la dorinţa lui de-a alege sau nu preşedintele. Ba zice că negociază cu comuniştii, ba zice că nu negociză, ba zice că nu votează preşedintele, ba zice că votează cu anumite precondiţii. Una din condiţii ar fi, să fie el preşedinte. Acest comportament neechilibrat al dumnealui, este atestat de către colegii din opoziţie ca fiind „glumeţ”. Mai în glumă sau mai înserios eu cred că domnul Serafim Urechean se manifestă cel mai deschis faţă de comunişti, iar rezultatul am putea să-l vedem pe data de 3 iunie când pe ordinea de zi a paralmentului se află alegerea preşedintelui Republicii Moldova.

Aşa cum am zis şi data trecută în editorialul precedent rămâne să vedem cum se vor preceda evenimentele, clar este la moment că suntem încă într-un colaps politic şi nu ştim încă cum să ieşim. Iar ziua de 3 iunie ne va anunţa care este agenda politică de mai departe, sigur dacă nu mai intervine nimic.

Ion Druţă

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s