Melcii sau soţia?

Când Cristofor Hudson din Hove, Anglia, s-a căsătorit, a promis blondei Debora că va părăsi melcii şi o va iubi pe ea. Pană atunci Hudson se ocupase cu creşterea şi dresarea melcilor de curse. El devenise renumit, căci la mai multe întreceri de melci din Anglia, el câştigase premiul cu melcii lui. Ba îşi făcuse şi o crescătorie de melci de curse pe care îi vindea altor amatori. Dar soţiei nu-i plăcea să-1 vadă ocupându-se de melci şi mereu i-a cerut să-şi îndeplinească promisiunea că se va lăsa de o aşa ocupaţie. Acum, el avea de ales între melci şi soţie. El n-a renunţat la melci. Era robul melcilor. După patru luni de stăruinţe zadarnice, soţia 1-a părăsit. El a recunoscut că pentru el e mult mai important să fie cu melcii decât cu soţia.

Uneori rămâi uimit ce nimicuri aleg unii oameni. Unii aleg sticla cu băutură, alţii ţigara, cărţile de joc, cursele de cai sau de melci.

Sursa: resursecrestine.ro

Reclame

Un gând despre „Melcii sau soţia?

 1. BIRSAN EUGEN

  Cu respect va spun ca nu e de glumit cu melci eu am reusit ceva serios si profitabil. Oferta pentru anul 2010 se doreşte o prezentare a procesului tehnologic experimentat cu succes de către mine în decursul a trei ani de la înfiinţarea fermei de melci, şi care, în momentul de faţă poate aduce profit după primul an de la data populării unei ferme nou înfiinţate cu reproducători. Experimentul a fost iniţiat şi continuat cu finanţări din resurse proprii şi mai ales cu o răbdare de fier. La un calcul estimativ pentru o suprafaţă de 5000 mp, ca investiţie poate ajunge până la 12000 euro, din care defalcat ar însemna : reproducătorii în număr de 87750*10 eurocenţi bucata ( 8750 euro), restul sumei fiind utilizaţi pentru achiziţionare plasă helitex, pari şi şipcă de sustinere a plasei,ţeavă pentru irigat şi pompă de apă, în funcţie de cum avem acces la o sursă de apă. De reţinut este faptul că trebuie să asigurăm o cantitate de 4 tone la mia de metri pătraţi. Mai avem de achiziţionat seminţe (din comert), şi scândură cam 20 metri cubi preferabil din esenţă moale (plop sau salcie) rezistentă în timp la umezeală, aspersoare tip ceată, şi soluţia chimică care este compusă din vaselină, sodă caustică, săpun lichid, şi cenuşă în funcţie de cum dorim să fie compoziţia mai diluată sau nediluată . Suprafaţa de 5000 mp este ideală pentru două persoane, ca timp de lucru (adică pentru o familie). Suprafaţa se împarte în două : o parte pentru reproducere si o alta pentru îngrăşare. Trebuie reţinut faptul că cele două suprafeţe se împrejmuiesc ca două ţarcuri ieşind din calcul varianta cu mai multe ţarcuri cum era sistemul italian. Se întreţin mult mai uşor şi se lucrează mai lejer, plus că melcul este mai liber căci dacă putem discuta de o anumită boală la melci aceasta este stresul de al manevra des dintr-o parte în alta, fapt care duce la frânarea lui în creştere şi libertate în ambiantul creat de fermă, după cum probabil a-ţi văzut şi în fotogafiile site-ului nostru în care observaţi că folosim foarte multă scândură (salcie sau plop), metodă care ne ajută la hrănirea melcilor cu hrană uscată, la manevrarea lor dacă dorim, reusind astfel să-i mutăm cu tot cu scânduri fără să atingem melcii, sau la culesul lor vara pentru vânzare (consum), şi cel mai important la culesul din toamnă pentru a-i putea pune în spaţiul de hibernare. Împrejmuirea suprafeţelor se face cu plasă helitex (dacă nu aveţi puteţi găsi la ferme care doresc să se desfiinţeze). Pentru 5000 mp vă trebuie cam 700-800 metri liniari. La baza de sus a plasei se pune o sipcă de care se prinde plasa cu pioneze, şi care v-a fi unsă cu soluţie chimică pentru a împiedica melcii să evadeze. La sistemul de irigaţie eu am montat teavă de PHD-PN-6 cu diametru de 32 iar diuzele de aspersie le-am luat de la SC BADIN SRL (tel-0722306315). Precum spuneam suprafaţa totală folosită se va împărţi în două, astfel :

  1) SUPRAFATA DE REPRODUCERE – la această suprafaţă se lucrează terenul în primăvară cât mai devreme şi se seamănă rapiţă românească sau italiană, sfeclă furajeră românească, floarea soarelui românească, toate la un loc, numai că procentajul o să difere (50% rapită, 25% floare, 25% sfeclă). Reproducătorii se pun când vegetaţia are 20 cm, în număr de 35de melci pe mp.. Când primii pui au mărimea unei vişine se montează scânduri pentru a veni în ajutor cu hrana uscată, deoarece vegetaţia începe să îmbătrânească (se vestejeşte), şi se murdăreşte şi de mucus nemaifiind preferată de melci. Când densitatea este destul de mare, se culeg reproducatorii rămaşi, căci o să avem o mortalitate între 50-60% la reproducere (de obicei se culeg în august). La sfârşitul lunii septembrie, mai exact pe 25 septembrie, se începe culesul pentru hibernare. Spaţiul pentru hibernare la o fermă de 5000 mp. ar trebui să fie de 30 mp. . Ce înseamnă spaţiu de hibernare : o cameră frigorifică în care poţi controla temperatura şi umiditatea asta în cazul în care aveţi posibilitaţi financiare, sau mai ieftin profitând de climatul nostru rece , un beci sau un subsol, cu două ventilatoare montate astfel încât să avem posibilitatea să aducem aerul rece de afara şi sa-l evacuăm pe cel cald din interior. După hibernarea din perioada rece se scot melcii în primăvara când vedem că încep să mişte, de regulă 10-15 aprilie.

  2) SUPRAFAŢA DE ÎNGRĂŞARE – această suprafaţă se prelucrează toamna astfel încât să avem posibilitatea să semănăm până pe 10 septembrie. Semănatul se face numai cu rapiţă de toamnă deoarece aceasta rezistă peste iarnă, rezultând în primăvară o vegetaţie foarte bună în care putem pune melcii scoşi de la hibernare. Când populăm această suprafaţă cu melci de la hibernare, trbuie avut în vedere ca scândurile şi sistemul de irigaţie sa fie montate iar gardul protector din şipci să fie uns cu solutie chimică pentru a împiedica evadarea. Odată cu venirea primăverii se va relua şi procesul de însămânţare de primavară pe suprafaţa de reproducere vegetaţia având astfel la dispoziţie destul timp pentru creştere, timp echivalent cu cel al creşterii melcilor din suprafaţa de îngrăşare, adică aproximativ 45 de zile, în care marea majoritate a melcilor scoşi de la hibernare ajung maturi sexual. Astfel după această perioadă vom popula suprfaţa de reproducere cu 35 de melci /mp. , restul de melci din suprafaţa de îngrăşare urmând a fi culeşi spre vânzare de îndată ce ajung maturi, pentru a avea astfel posibilitatea să lucrăm terenul din nou şi să-l semănăm până pe 10 septembrie. Pentru a evita să folosim personal necalificat la alegerea şi culegerea melcilor maturi pentru vânzare, am pregătit un ţarc de 500 mp. unde eu şi o persoană specializată selectăm şi culegem zilnic melcii din suprafaţa de îngrăşare şi îi depozităm pentru o perioadă în acest ţarc unde sunt hrăniţi şi udaţi, iar când ţarcul se umple şi nu mai este loc pe scânduri folosim şi mâna de lucru necalificată cu care culegem melcii într-un timp foarte scurt evitând astfel riscul ca primii melci culeşi să moară sau să slăbească până la culegerea ultimilor melci din fermă. Sper că am reuşit în mare să vă lămuresc cu acest proces tehnologic experimentat de mine, prin sursele mele proprii financiare şi materiale, şi fără îndrumări şi surse de informare altele decât cele ştiute de mine. Dacă aveţi nelămuriri, vă rog să mă sunaţi la tel. 0740804288.

  Cu respect

  Birsan Eugen

  trafic site web

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s