Obama încearcă, eşuează şi pierde

Bună Moldova,
În timp ce pregăteam materialul din această săptămână, joi dimineaţa, Preşedintele Obama a scăpat o „bombă” politică, care implică Europa de Est.

Ca replică a politicii preşedintelui Bush, Obama a spus că va renunţa la planurile de amplasare a unui scut anti-rachetă în Polonia şi Republica Cehă, pentru a evita o lovitură în Iran. În schimb, el a declarat că va utiliza un sistem mai mic şi mai flexibil.

Preşedintele rus, Dumitru Medvedev, şi prim-ministrul, Vladimir Putin, s-au împotrivit vehement scutului anti-rachetă propus, atunci când Bush a anunţat aceasta. Decizia lui Obama a consolidat imaginea liberal democraţilor ca fiind slabi în domeniul politicii externe, potrivit cu cele declarate de criticii săi.
Redactorii de la National Review au făcut următoarele comentarii: „Preşedintele Obama ştie cum să aducă un zâmbet pe feţele celor din Teheran şi Moscova: În această dimineaţă, a anunţat renunţarea la planurile de a dezvolta un mic sistem de apărare în Europa de Est. …  Retragerea scutului anti-rachetă înaintează scopul Rusiei. Preşedintele a trimis un mesaj cu privire la hotărârea americanilor de a ceda în faţa celui mai mic zgomot făcut de Rusia. Georgia, Ucraina, precum şi restul lumii au învăţat o lecţie îngrijorătoare pentru noi.”

Senatorul american, Jeff Sessions, a emis această declaraţie puternică: „Astăzi, la cea de-a 70-a aniversare de la invazia Rusiei în Polonia, Preşedintele Obama a semnalat aliaţilor noştri europeni că Statele Unite se va depărta brusc şi inexplicabil de la angajamentul luat, întorcându-ne de la aliaţii noştri printr-un efort aparent de a potoli setea Rusiei. Această decizie insensibilă şi cavaleristă îi lasă pe prietenii noştri pe o creangă înaltă şi uscată. ”

Între timp, la o săptămână după discursul lui Obama ţinut la o sesiune comună a Congresului în legătură cu ideile sale cu privire la reforma de îngrijire a sănătăţii, opoziţia din partea poporului american rămâne aproximativ aceeaşi ca şi înainte. Sondajele arată că majoritatea sunt încă împotriva planurilor în cauză.

Rămâne în continuare o cantitate mare de neîncredere şi de îngrijorare cu privire la orice rol mai extins al guvernului federal. Aproximativ 85 la sută dintre oameni spun că sunt mulţumiţi de planul de îngrijire a sănătăţii care îl au acum. Ei sprijină ideea guvernului de a face ceva pentru a ajuta pe cei care cu adevărat nu îşi pot permite îngrijirea sănătăţii, dar nu şi înlocuirea întregului sistem.

Aproape 75.000 de oameni s-au adunat în Washington, DC, weekend-ul trecut pentru a protesta împotriva acestei şi altor acţiuni ale administraţiei lui Obama, pe care o văd ca una care impinge această naţiune spre o mare guvernare socialistă.

Editorialistul Petru Ferrara a scris pentru American Spectator: „În cele din urmă, Obama s-a plâns  naţiunii de cei „care se opun reformei guvernului de preluare a întregului sistem de îngrijire a sănătăţii, „… Dar cum alt fel poţi numi fenomenul, când guvernul ia decizii cu privire la ce îngrijire medicală e bună şi ce nu, dacă îngrijirea sănătăţii dumneavoastră merită preţul plătit, ce îngrijire medicală poţi obţine şi când, ce tehnologii de îngrijire a sănătăţii şi inovaţii pot fi adoptate şi când? Cum alt fel poţi numi acest fenomen, când sunt create 57 noi birocraţii ale guvernului pentru a pune în aplicare aceste politici?”

Se pare că Obama ar putea suferi prima sa înfrângere politică majoră la această temă, cu toate că aliaţii lui democraţi din Congres încă mai au autoritatea de a aproba un proiect de lege de acest fel.

Autor: Craig Myers, traducere: Felicia Rotaru

Reclame

3 gânduri despre „Obama încearcă, eşuează şi pierde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s