Probabil ne trebuie puţină răbdare (Nu este uşor să demolezi un sistem construit de 10 ani de zile)

Încep a apărea tot mai multe voci care dau de înţeles că le cam trece răbdarea tot aşteptând marile schimbări promise de cei din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), exprimându-şi atent pe unde pot părerile în aşa fel ca să le poate auzi toţi. Printre aceştea se enumeră blogeri, jurnalişti, politicieni (extraparlamentari) şi oameni de rând.

Probabil este normal să  fie aşa ceva, mai ales că oamenii la rândul lor au votat cu diferiţi simpatizanţi iar când aceştia nu intră în parlament, toată vina cade pe cei care totuşi sunt la guvernare. În aşa caz nu ne rămâne decât să criticăm, căci oricum la putere nu este persoana dorită de noi. Există şi posibilitatea ca unii să critice pentru că aşteptările nu le sunt satisfăcute, iar lipsa de răbdare este ca o problemă. Toţi îşi doresc „aici şi acum”.

Stimaţi prieteni, vin şi eu deacord cu mai multe din nemulţumirile pe care le aveţi, este de înţeles ce înseamnă a-ţi da votul şi iar rezultatul dorit întârzie să vină, totuşi dacă stăm puţin să analizăm prin ce perioadă grea trece RM, atunci vom înţelege.

Probabil cu toţii vă  aduceţi aminte cât timp fostul guvern Greceanîi a ascuns faptul că  Moldova este afectată de criză, mai mult de jumătate de an. Apoi cât timp s-a ţinut leul artificial pe piaţa valutară. Câţi bani au fost cheltuiţi din rezerva de stat pentru a achita salariile şi pensiile. Imaginea noastră pe plan extern deasemenea a avut foarte mult de suferit, motiv pentru care este greu de atras investitori dar şi de a duce negocieri cu cei de la Fondul Monetar Internaţional. Toate acestea ar trebuie să ne facă mai realişti şi mai înţelegători în raport cu actualul guvern care totuşi reprezintă o nouă perspectivă pentru viitor.

Nu este uşor să demolezi un sistem construit de 10 ani de zile, de o majoritate clară unde un singur om conducea cu tot. Nu este greu să treci de la dictatură  (aproape neobservată) la democraţie unde voia poporului este mai importantă decât voia unei persoane. Nu este greu să demiţi conducerea celor de la televiziunea naţională, nu este greu să schimbi sistemul din Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Securitate Internă şi Procuratura Generală. Nu este greu să faci reformă la nivel naţional când nimeni nu îţi doreşte binele ci din contra lucrează împotriva ta. Sunt multe alte lucruri pe care nu le poţi face aşa „aici şi acum”.

Ceea de ce avem nevoie acum este alegerea preşedintelui statului, pentru a fi siguri că actualul guvern va avea dreptul la viaţă încă cel puţin 3 ani pentru ca mai apoi să avem ce critica. Cred că atunci vom fi cei mai întrept să spunem dacă este un cîştig sau un eşec, până atunci însă avem nevoie de răbdare.

Biblia zice la epistola către Evrei:

Căci aveţi nevoie de răbdare, ca, după ce aţi împlinit voia lui Dumnezeu, să  puteţi căpăta ce v-a fost făgăduit. (Evrei  10: 36)

Sursa foto: http://www.info-prim.md

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s