CUM SĂ-ŢI ALEGI PERTENERUL DE CĂSĂTORIE (Partea 2)

Isaac şi Rebeca (Geneza 24)

Principiului de bază din istoria lui Isaac cu Rebeca este că în alegerea partenerului de căsătorie nu trebuie să căutăm la parte fizică, ci la cea interioară, adică la caracterul persoanei. Descrierea căsătoriei a lui Isaac cu Rebeca o găsim pe paginile Bibliei la Geneza 24. Avraam îl roagă pe cel ma bătrân rob al său să-i caute o nevastă fiului său Isaac, dar ea să nu fie dintre poporul Canaanit, în mijlocul cărui locuia ci să fie din neamul său. Nu în zadar Avraam l-a ales anume pe acest rob pentru că el s-a dovedit a fi foarte înţelept în alegerea pe care a făcut-o şi aceasta se datorează stabilirii de la început a unor principii bune de selectare.  Caută caracter nu frumuseţe.

©     Partenerul de căsătorie trebuie neapărat să fie din poporul lui Dumnezeu (Geneza 24:3-4). Când Avraam l-a trimis pe rob el l-a pus să jure că va găsi fiului său o nevasta din neamul său. Acesta lucru ne demonstrează importanţa deosebită acestui fapt. De exemplu dacă tu eşti creştină pentru ca să ai un cămin frumos este absolut esenţial să-ţi alegi un partener care împărtăşeşte acealeaşi valori.

©     Roagă-te ca Dumnezeu să-ţi arate un caracter frumos care să fie potrivit pentru tine şi nevoile tale(Geneza 24:12-14). „Robul a luat zece cămile dintre cămilele stăpânului său şi a plecat, având cu el toate lucrurile de preţ ale stăpânului său. S-a sculat şi a plecat în Mesopotamia, în cetatea lui Nahor. A lăsat cămilele să se odihnească, în genunchi, afară din cetate, lângă o fântână. Era seara, pe vremea când ies femeile să scoată apă. Şi a zis: „Doamne Dumnezeul stăpânului meu, Avraam! Te rog, dă-mi izbândă astăzi şi îndură-Te de stăpânul meu, Avraam. Iată, stau lângă izvorul acesta de apă, şi fetele oamenilor din cetate vin să scoată apă. Fă ca fata căreia îi voi zice: „Pleacă-ţi vadra, te rog, ca să beau” şi care va răspunde: „Bea şi am să dau de băut şi cămilelor tale” să fie aceea pe care ai rânduit-o Tu pentru robul Tău, Isaac! Şi prin aceasta voi cunoaşte că Te-ai îndurat de stăpânul meu.”

© Când cer de la Dumnezeu să-şi arate un caracter bun atunci Dumnezeu binecuvântează şi cu frumuseţe exterioară deosebită„Nu sfârşise el încă de vorbit şi a ieşit, cu vadra pe umăr, Rebeca, fata lui Betuel, fiul Milcăi, nevasta lui Nahor, fratele lui Avraam. Fata era foarte frumoasă; era fecioară şi niciun bărbat n-avusese legături cu ea.” (Geneza 24:15-16). Un caracter integru mai înseamnă şi o persoană integră care este virgină şi nu a avut legături imorale mai înainte.

©     Un partener potrivit pentru căsătorie va avea o inimă bună pentru toţi şi de ajutor. Robul rămâne mirat de faptul cum fata a făcut exact ceea ce el a cerut de la Dumnezeu. Scoţând apa din fântînă ea l-a săturat pe el cu apa şi cămilele robului la fel.

©     O persoană care are un caracter frumos va avea şi o relaţie frumoasă cu părinţii şi cei din casa ei. După ce robul a aflat că Rebeca, fata cea harnică, este şi din neamul lui Avraam i-a spus repede scopul pentru care a venit să planul său. „Fata a alergat şi a istorisit mamei sale, acasă, cele întâmplate.” (versetul 28. După relaţiile cu părinţii poţi depista foarte uşor cu ce fel de persoană ai de a face. Dacă un băiat se poarte nerespectuos cu mama sau sora lui nu ai nici o siguranţă că cu tine se va purta diferit. Respectiv o fată dacă nu-şi iubeşte şi îngrijeşte tatăl puţine şanse că o va face pentru soţul ei.  În general este bine să urmăreşti ce fel de relaţii şi cum se poartă viitorul partener de căsătorie cu cei din jur asta spune multe despre caracterul şi deprinderile sale.

©     Când Dumnezeu ţi-a descoperit clar partenerul potrivit pentru căsătorie nu ezita sau amâna evenimentele viitore, precum cererea în căsătorie, logodna şi căsătoria. Cred că acest punct îi revine în mare măsură băieţilor pentru că ei sunt cei cărora le revine iniţiativa cu cererea în căsătorie. Fata poate să arate reciprocitate dar pentru aceasta este nevoie de iniţiativă. Robul lui Avraam a primit incredinţarea ca anume aceasta este fata pentru care s-a rugat, şi după ce a povestit toată situaţia familiei fetei el spune: „Acum, dacă voiţi să arătaţi bunăvoinţă şi credincioşie faţă de stăpânul meu, spuneţi-mi; dacă nuspuneţi-mi iarăşi, ca să mă îndrept la dreapta sau la stânga.”(Geneza 24:32-49).

©     Dacă partenerul este de la Dumnezeu oameni nu se vor împotrivi. „Laban (fratele fetei) şi Betuel, drept răspuns, au zis: „De la Domnul vine lucrul acesta; noi nu-ţi mai putem spune nici rău, nici bine. Iată, Rebeca este înaintea ta; ia-o şi du-te, ca să fie nevasta fiului stăpânului tău, cum a spus Domnul.” (versetul 50). Când spun că oamenii nu se vor împotrivi mă refer la oameni cu frică de Dumnezeu şi nu l-a părinţi egoişti care vor să-şi pătreze odraslele pentru bătrâneţe.  Poate vă întrebaţi unde este părerea fetei şi cum doar părinţii au hotărît totul pentru ea?

©     Când partenerul este de la Dumnezeu este reciprocitate din ambele părţi „Fratele şi mama fetei au zis: „Fata să mai rămână câtva timp cu noi, măcar vreo zece zile: pe urmă, poate să plece.”  El le-a răspuns: „Nu mă opriţi, fiindcă Domnul mi-a dat izbândă în călătoria mea; lăsaţi-mă să plec şi să mă duc la stăpânul meu.” Atunci ei au răspuns: „Să chemăm pe fată şi s-o întrebăm.” Au chemat, dar, pe Rebeca şi i-au zis: „Vrei să te duci cu omul acesta?” „Da, vreau”, a răspuns ea.” (Geneza 24:55-58). Aici se vede încă odată hotărîrea şi neamânarea evenimentelor dar dorinţa şi acceptarea fetei. Când Dumnezeu stă la baza unei căsătorii neapărat va fi reciprocitate, iată în continuare reacţia lui Isaac faţă de cele întâmplate: „Robul a istorisit lui Isaac toate lucrurile pe care le făcuse.  Isaac a dus pe Rebeca în cortul mamei sale, Sara; a luat pe Rebeca, ea a fost nevasta lui, şi el a iubit-o. Astfel a fost mângâiat Isaac pentru pierderea mamei sale.

Aceasta este povestea de dragoste a lui Isaac şi Rebeca.

Reclame

2 gânduri despre „CUM SĂ-ŢI ALEGI PERTENERUL DE CĂSĂTORIE (Partea 2)

 1. alex

  nu stiu de ce,citind acest articol am senzatia ca vorbesti despre alegerea partenerului de viata ca despre alegerea unui kg de rosii la piata sau a unei canapele.
  cum alegi partenerul de viata? pai simplu, nu-l alegi tot asa cum nu iti alegi parintii sau fratii.

  Răspunde
 2. Baby Bubu

  Eu cred ca are dreptate Alina. Partenerul de viata se alege in baza valorilor si mentalitatii comune. Cel putin unii oameni asa gandesc, printre care si eu. E foarte important ca partenerul sa-ti impartaseasca religia ( daca ai vreuna) valorile, mentalitatea, cultura, traditiile etc…
  Daca-ti mai impartaseste si gusturile sau visurile de viitor si exista respect si incredere, dragostea si fericirea in casnicie va indura mereu. Asta e reteta perfecta. Stiu ca multi oameni sunt cinici si nu cred in asa ceva, dar exista asemenea cupluri care impartasesc mult mai mult decat o faza initiala de indragosteala care oricum e bazata in totalitate pe reactii hormonale si chimice la nivel cerebral. Cand trece omul de faza aceea se vede ce-l uneste intradevar de partener.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s