8 PAŞI ÎN REZOLVAREA UNUI CONFLICT.


Mâniile, supărările şi jignirile au fost întotdeauna pricina conflictelor. Sunt oameni care sunt gata să rezolve un conflict pe loc, chiar în fierbinţeala sângelui, însă după aceia rămân nu o relaţie distrusă, alţii merg pe linia ignoranţei, negând că a existat vreo problemă şi stau morţiş cu inima amărâtă şi îngămfată. Conflictele necesită soluţionare pentru că să nu fie pierdută relaţia şi noi să fim cu inima impăcată. Sunt câţiva paşi importanţi pe care trebuie să-i parcurgem să rezolvam un conflict, dacă mai aveţi sugestii puteţi să lasaţi un comentariu.
1. Începe cu tine. Cercetează-ţi emoţiile şi sentimentele ce te deranjează, ne te stagna neapărat la cauza simţămintelor ci strict la ceea ce simţi. Este situaţia chiar atât de gravă, în ce măsură eşti supărat, până unde m-a afectat, „sunt supărat nu tare, puţin, sau foarte tare?” Acest lucru te va ajuta să determini mai uşor ce acţiune trebuie să înterprinzi mai tîrziu. Să nu reacţionezi prea dur la probleme care de fapt nu merită atenţia şi efortul tău, sau să reacţionezi la probleme serioase care dacă nu se ia atitudine la timp
2. Nu acţiona în graba. Nu te grăbi să iei nici o acţiune până nu ştii sigur ce vrei să rezolvi sau ce ai de spus persoanei cu care eşti în conflict.
3. Roagă-te. Cerei lui Dumnezeu înţelepciune ca să ştii cum să abordezi problem, ca El să-ţi arate care este soluţia, cum trebuie să procedezi mai departe, cum să vorbeşti cu persoana respectivă, ce fel de atitudine să iei.
4. Identifică de ce eşti supărat pe persoană. Încearcă să identifici cauzele care te-au determinat să te mânii sau sa te superi. Ia toată situaţia de la început şi vezi cum de ai ajuns unde eşti. De multe ori poţi să vii indispus de undeva şi cineva din familie ţi-a ieşit în cale, facând ceva care te-a deranjat un pic iar tu îţi reverşi tot paharul de amar adunat de peste zi peste el.
5. Este supărarea justificată? Când Iona era mâniat pe Ninive şi pe planul care Dumnzeu l-a stabilit pentru salvarea ei, Dumnezeu l-a întrebat pe profet: „Bine faci tu că te mânii?” Partea interesantă era că de fapt supărarea lui Iona nu era deloc justificată. De exemplu soţia poate să se supere pe soţ când acesta ia spus din treacăt: „Salut, dolofana mea”, ea este în stare să facă încă cinci replici înapoi, dar dacă ar s-ar uita în oglindă s-ar convinge ca defapt soţul are dreptate. Normal nici bărbaţilor nu le este recomandat să se adreseze cu astfel de exclamaţii, pentru că poate avea un efect invers şi să o încurce rău. Dar dacă înţelegi totuşi că supărarea ta este justificată atunci…
6. Gândeşte acţiunea. Nu te grăbi să ataci persoana, sau să pleci şi să nu mai ai legături cu ea. Făţi un plan aşa ca să fii sigur ca rezolvi conflictul în limitele decenţei şi bunului simţ.
7. Confrunta. Spune persoanei respective de sentimentele tale şi respectiv ceea ce te-a supărat. Nu vorbi numai tu ci laşi şi pe celălalt să-şi spună punctul de vedere. Confruntarea de obicei este un lucru neplăcut dar treubie făcută în limitile dragostei şi respectului. Şi dacă persoana a înţeles atunci…
8. Iartă. Pentru că Dumnezeu ne iartă nouă oridecîte ori am greşi, de aceea şi noi trebuie să fim iertători cu cei din jur. Asta dă speranţă persoanelor ce ne-au greşit şi respectiv noi ne simţim eliberaţi. „În El avem răscumpărarea, prin sângele Lui, iertarea păcatelor, după bogăţiile harului Său, pe care l-a răspândit din belşug peste noi, prin orice fel de înţelepciune şi de pricepere” (Biblia, Efeseni 1:7-8)

Reclame

3 gânduri despre „8 PAŞI ÎN REZOLVAREA UNUI CONFLICT.

  1. Valentina Goncear

    Foarte bun articol, doar ca la etapa, nu actiona in graba uite ca am cazut, de obicei emotiile ne conduc la actiuni necontrolate.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s