Scorţişoara- mirodenie nelipsită de Crăciun

Mirodeniile au avut din totdeauna o istorie lungă atât din punct de vedere culinar, cât şi medical. În timpul sărbătorilor de iarnă, scorţişoara poate fi considerată ca şi un simbol, datorită mirosului şi gustului deosebit ce poate să-l ofere bucatelor preparate din ea. De ce scorţişoara este un simbol al sărbătorilor de iarnă? Datorită proprietăţilor efective pe care le conține. „Această mirodenie este un tonic şi un antiseptic, contribuind la înlăturarea oboselii şi apatiei care însoţeşte de obicei gripa şi alte infecţii virale, prezente cel mai des iarna sau pe timpul rece”, ne spune Michael van Straten, specialist în remedii naturale şi osteopatologie. Un băţ de scorţişoară fiert în apă, produce aburi de inhalare eficienţi pentru sinusuri înfundate şi tuse de piept. Scorţişoara este foarte bună şi la digestie, la controlul bolilor şi al diareii. „Cel mai important constituient al său este uleiul volatil cinema aldehidic, care are un efect sedativ uşor, acţionează drept calmant şi ajută la scăderea tensiunii arteriale”, mai adăugă Straten.

Scorţişoara este folosită cu mult succes în panificaţie, la fel ca şi în cafea, ceaiuri şi chiar la mâncăruri preparate din carne şi peşte.

În vremurile din trecut, scorţişoara era considerată una din cele mai bune mirodenii din care se făcea untdelemnul pentru ungerea Cortului Întâlnirii. Iată ce i-a spus Dumnezeu lui Moise: “Ia din cele mai bune mirodenii, cinci sute de sicli de smirnă foarte curată, jumătate, adică două sute cincizeci de sicli, de scorţişoară mirositoare, două sute cincizeci de sicli de trestie mirositoare, cinci sute de sicli de casia, după siclul sfântului locaş, şi un hin de untdelemn de măslin. Cu ele să faci un untdelemn pentru ungerea sfântă, o amestecătură mirositoare, făcută după meşteşugul făcătorului de mir; acesta va fi untdelemnul pentru ungerea sfântă. Cu el să ungi cortul întâlnirii şi chivotul mărturiei.” Exod 30:23-26

Medicii din orient o folosesc în mod tradiţional în tratarea anorexiei. Tot un baton de scorţişoară curăţat şi adăugat într-un grog dulce (băutură preparată din rom, coniac sau rachiu amestecat cu apă fierbinte îndulcită și cu lămâie) va alunga imediat răceala şi va diminua oboseala.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s