Victime ai regimului comunist

Perioada deportărilor a fost una tristă pentru noi, mai ale după ce cetăţenii noştri au luptat cu curaj în cel de-al II Război Mondial care ia avut învingători pe sovietici. Acest curaj trebuia răsplătit cu mulţumiri şi bunătăţuri, căci nu de alta dar sărbătorim 9 Mai cu multe flori şi aplauze. Ne certăm dacă mergem sau nu la Moscova ca să mărşăluim, însă când ne amintim cât de mult am fost umiliţi şi biciuiţi ne trece gustul de toate.

În numărul acestui ziar am publicat o informaţie mai detaliată despre cum a avut loc perioada deportărilor, considerăm că este de folos să ştie cât mai mulţi oameni despre aceasta, acest lucru trebuie să îl ştie de la cei mici până la cei mai vârsnici. Este pur şi simplu groaznic prin ce au trecut străbunenii noştri.

Chiar şi aşa în rândurile poporului nostru sunt oameni care încă mai cred în regimul comunist, sunt tineri care încearcă să înduplece pe alţii ca şi cum ei ne vor binele. Paradoxal poate, însă sunt persoane care au fost deportate în vagoane pentru vaci, mergând câte 20 zile fără hrană, şi care încă mai cred în comunism. Sunt persoane cărora le-a fost deportat bunicul, părinţii, iar ei azi sunt activişti aprinşi ai celor care au dorit să ne distrugă.

La noi în ţară se întâmplă orice, nu de alta suntem caracterizaţi ca şi un popor iubitor care iertăm totul, sau mai bine zis iertăm repede. Situaţia politică de azi demonstrează faptul că pentru noi istoria ori nu există, ori nu ne este relevantă.

Pentru o ţară ca Israel, pentru care evreii au vărsat râuri de sânge ca să obţină independenţa, istoria este totul. Pentru că acolo toţi cetăţenii trebuie să treacă prin serviciul militar, chiar şi fetele, mi-a spus cineva că primul moment pe care îl învaţă toţi este istoria lor militară. Sunt duşi toţi într-o sală unde le este arătată toată galeria de suferinţe şi subjugaţii prin care au trecut. Pe fiecare soldat în parte se accentuiază cunoaştere vrăjmaşului.

Poate vă întrebaţi de ce ar face acest lucru o ţară mică ca şi a noastră care nu caută decât pace. Cel puţin până acum ne-am convins cu toţii că comuniştii ne pot subjuga şi fără războaie. Şi ajung să facă acest lucru pentru că nu ne cunoaştem istoria, pentru că nu doar militarii noştri, ci nici fruntaşii condamnă istoria. Nici până în ziua de azi nu am condamnat crimele regimului comunist.

Dacă nu condamnăm la nivel naţional, prin lege, ce să mai vorbim de generaţiile care cresc într-un dezinteres şi o nepăsare acută. În şcoală nu se vorbeşte nimic, la univesitate nu se vorbeşte nimic, în familie nimic, şi ajungem să repetăm greşelile istoriei, fără să ne dăm seama.

Dacă ar fi să mai vină comuniştii odată la putere, să ştiţi că istoria se repetă. Chiar dacă comuniştii de azi nu sunt cei de altădată, să ştiţi că faptul că se numesc aşa, încurajează tot ce s-a întâmplat cu noi până acum.

Ion Druţă

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s