Mitropolia Moldovei în simbioză cu Pasat

La sigur ați auzit de procesul biologic de simbioză care subânțelege o formă de conviețuire reciproc avantajoasă între două specii diferite de organisme, unire strânsă, intimă, prietenie (definiție DEX). Astfel aceste două organisme sunt lipite împreună profitând una de alta. Una dintre ele servind ca și apărător, cealaltă ca și dobânditor de hrană. Convețuind împreună aceste două organisme sânt într-o strânsă relație de prietenie sau de profit în termeni moderni.

Am fost cu toții martori la criticile adresate intenției de a introduce religia ca și obiect obligatoriu în instituțiile preuniversitare, propunerea venită din partea Mitropoliei Moldovei și un grup de inițiativă condus de fostul director SIS Valeriu Pasat.

Dacă încercăm să ne reamintim chiar din startul acestei inițiative părerile au fost împărțite. Unii susțineau cu tot dinadinsul această inițiativă, alții o

Nu ne-am mișcat prea mult de la acele păreri pentru că populația încă a rămas divizată în ceea ce privește părerea lor referitor la acest subiect care este deja unul tabu.

Cei care care au venit cu inițiativa nu s-au lăsat intimidați, ci au mers mai departe, astfel cerând Comisie Electorale Centrale permisiune de a aproba organizarea unui referendum. Anume aici au luat având cele mai multe dileme. De ce? Din motiv că ceva timp mai târziu Valeriu Pasat a declarat că va forma un partid politic cu care va participa în anticipate. Acest moment a servit unul de contraatac când clasa politică din RM a reacționat, astfel declarând că este o tactivă murdară de a folosi credința în scopuri politice, părere împărtășită de Corina Fusu, analistul politic Igor Boțan, cât și directorul IPP, Arcadie Barbăroșie. Recent și premierul Vlad Filat s-a declarat vizavi de acest subiect că: ” Mitropolia Moldovei se implică într-un proiect politic și că referendumul privind predarea obligatorie a religiei în școală este o inițiativă pur politică.” Practic același punct de vedere este împărtășit de editorialistul Constantin Tănase care scrie în Timpul de vineri demineață că implicarea Mitropoliei lui Vladimir în politică alături de Pasat înseamnă implicarea deschisă a Moscovei în viaţa internă a R. Moldova, or, este în afara oricăror îndoieli că Pasat este omul Moscovei, că „noul proiect politic” al lui Pasat este un proiect rusesc”.

O altă reacție a venit din partea a 17 ONG-uri naționale care boicotează decizia CEC-ului și au cerut la 8 iunie Curții de Apel anularea hotărârii privind desfășurarea referendumului pentru predarea religiei în școli. Ele consideră că este important „respectarea principiului constituţional al separării bisericii de stat, caracterul laic al învăţământului de stat şi dreptul prioritar al părinţilor de a alege sfera de instruire a copiilor, consfinţite în Constituţia Republicii Moldova

Un alt timp de reacție a venit din partea celor care susțin această inițiativă. Unul din argument a venind din partea lui Dumitru Ciubașenco, fost activist PLDM care a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că: ”De zeci de ani de zile Biserica a cerut guvernărilor anterioare să introducă religia în școală, iar în final toți au refuzat. În sfârșit s-a găsit un om care să vină în întâmpinarea instituției religioase. Biserica de fapt îl folosește pe Pasat și nu invers… așa cum se vehiculează.”

Dorind să aflu și părerea omului simplu despre această inițiativă am aflat că: ”Personal nu voi semna decizia de a se preda bazele ortodoxiei în școală, voi semna numai dacă va fi indicat că se va preda Biblia în școală, și este rușinos că Pasat încearcă să murdărească religia ortodoxă cu politica.” (bărbat, 52 de ani)

Încă nu ne este cunoscut finalul acestei intrigi. Nu știm încă dacă simbioza dintre Pasat și Mitropolia Moldovei va dura la fel de mult ca și o simbioză dintre un rac și o caracatiță.

Ecaterina Stepaniuc

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s