Gimnaziul din satul Alava – Religia trezește neînțelegeri

În Marea Britanie toate şcolile au o disciplină obligatorie, care familiarizează elevii cu cele mai importante religii din lume. O atenţie specială se acorda creştinismului şi toleranţei faţă de reprezentanţii altor confesiuni.

În Danemarca religia este o disciplină obligatorie pentru clasele 1-10. În Irlanda elevii îşi fac studiile medii preponderent în instituţii religioase. Bazele ortodoxiei sunt predate de mai mulţi ani în şcolile din România, Serbia, Georgia, Armenia şi, practic, în toate Ţările Baltice. În unele şcoli din vestul Ucrainei prima lecţie, zilnic, începe cu rugăciunea „Tatăl nostru”.

Republicii Moldova constituția îi garantează libertatea conştiinţei, manifestată în spirit de toleranţă şi de respect reciproc, precum şi reglemetează raporturile ditre cultele religioase şi stat. Republica Moldova poate fi înscrisă și ea deja înscrisă în lista țărilor care au religia ca și disciplină opțională pentru clasele 1-9. Însă, acest start nu a fost început fără obstacole, astfel una din situațiile despre care deja se cunoaște este cea din satul Alava, raionul Ștefan Vodă.

Când directoarei şcolii din satul Alava, raionul Ştefan-Vodă i-au fost prezentate 15 cereri ale părinţilor care cer să le fie predată copiilor lor Religia după curicula evanghelică, ea a fost dură şi a aruncat cererile în faţă spunând ca nu recunoaște nici un fel de program, carte și diplomă. A spus că ei au pe preot și atât.(www.moldovacrestina.net)

După ce am citit această afirmație am dorit să aflu mai multe detalii despre acesta situație și iată ce am aflat:

Poziția directorului din satul Alava: Olga Zaiețova

În urma disctuției telefonice cu directoarea mi s-a comunicat că orarul este deja arhiplin și nu are pentru a introduce în orar disciplina de religie. La moment nu se predă religia nici în baza riturilor Ortodox şi Catolic sau în baza riturilor Evanghelice şi Adventist. Opțiunea care nu ar contravine orarului ar fi organizarea lecțiilor de religie pentru o oră duminica în cadrul unei Școli Duminicale la care directoare a declarat că poate oferi o sală. Directoarei i-au fost înaintate 14-15 cereri din partea elevilor care au solicitat ora de religie după curicula evanghelică. Domnișoara care s-a adresat să predea ”a venit prea târziu, la data de 28 septembrie când orarul era deja completat și astfel i-am explicat că nu este posibil adăugarea în orar a disciplinei plus că școala nu dispune de bani pentru a plăti aceste ore”. Eu sunt de acord să se predea religia și după curicula evanghelică, doar că orarul era deja ocupat cu celelate obiecte, astfel eu i-am propus domnișoarei care s-a propus să predea după curicula ortodoxă să facă lecții duminica o oră, două fără nici o problemă, a mai continuat directoarea. La umătoarea descriere ”a fost dură şi a aruncat cererile în faţă spunând ca nu recunoaște nici un fel de program, carte și diplomă. A spus că ei au pe preot și atât, am primit următorul răspuns: ”Unica neâțelegere a fost că nu a venit mai devreme pentru a fi introdusă în orar și nicidecum nedorință mea de a se preda religia în școală. La fel i-am spus și preotului că duminca ar fi cea mai bună variantă.”

Am încercat să o găsesc pe cea care a mers la directoare cu propunerea de predarea a realigiei după curicul evanghelică în gimnaziul din Alava. O tânără de 20 de ani, Nina Pîslaru, este persoana în cauză și în continuare veți afla ce mi-a povestit ea vis a vis de situația de mai sus.

Poziția Ninei Pîslaru. Nina susține că prima dată a mers la directoare la data de de 20 septembrie și s-a oferit să predea la elevii care au solicitat predarea religiei după curicula ortodoxă. Directoarea la moment i-a comunicat că ea nu dispune de nici o cerere plus că ea nu a auzit de persmisiunea de a se preda și după curicula ortodoxă, ”de unde te-ai luat cu așa curriculum?”, mi-a comunicat Nina.

Astfel Nina decis să meargă personal prin sat și să discute cu părinții pentru a-i informa despre această posibilitate în același timp le-a prezentat și manualele după care dorea să predea. Manualele au plăcut părinților, ca și rezultat 17 cereri au fost colectate, părinții motivând că, ”Vreau ca copilul meu să cunoască Cuvântul lui Dumnezeu și să învețe ceva bun nu să umble pe drumuri.” Mergând din nou la directoare, peste 5 zile, la data de 25 septembrie, Nina i-a prezentat aceste cereri înă nu a fost luată în serios cererile fiind aruncate, directoarea nedorind să o asculte.

Argumentul pentru aceasta a fost că cererile nu vin direct de la părinți, ci sunt o inveție și o minciună a Ninei. ”Să vină părinții la mine să semneze”, a motivat directoarea. De asemenea, am mai aflat de la Nina că recent directoare a organizat o adunare cu părinții și a adus subiectul în discuție. Mătușa Ninei, fiind prezentă la ședință a povestit că directoarea a încercat să aducă personal subiectul religiei în discuție, ”astfel încecând să se îndreptățească că ea nu poate oferi ore opționale în timpul săptămânii. La fel mătușa Ninei, mai adăugat că în sat nu au biserică ortodoxă și directoarea își propune să invite un preot ortodox din altă localitate pentru a arăta că se predă religia în școală, nimic mai mult. La fel, Nina mai susține că ei nici măcar nu i s-a menționat că ar fi o variantă de a se preda religia duminica, ”Eu aș preda fără nici o problemă, voi telefona directoare încă o dată și dacă îmi permite să predau duminica eu voi merge.”

După cele aflate atât de la directoare, cât și de la Nina, am luat legătura cu Ministerul Educației și am discutat cu consultantul principal cu privire la subiectul predării religiei în școli.

Poziția Ministerului Educației, Eugenia Parlicov, la întrebarea ce cunoaște despre situația creată în satul Alava, Eugenia Parlicov mi-a comunicat că nu cunoaște nimic referitor la acest caz, precum și nici nu beneficiază de un raport de talie națională cu privire la predarea religie în școlă. ”Lecțiile trebuiau începute cu 1 Octombrie, la sfârșitul lunii septembrie existau 66 de cadre pregătite, dintre care 35 slujitori ai cultelor.

În școlile care deja s-a început predarea Pentru lecțiile de religie trebuie să existe ore opționale, însă pentru a nu dezbina societatea, clericii confesiunilor implicate să discute între ei și să ajungă la un consens. În același timp însă nu pretutindeni pot fi oferite aceste ore opționale, pentru a soluționa această problemă Școala Duminicală ar fi cea mai bună variantă”, a specifiact Eugenia Parlicov.

Unica informție de care am putut face rost cu privire la acest subiect este că Ministerul Educației recent a organizat o primă etapă a licitaţiei pentru editarea manualelor pentru noul obiect de studiu, religia, până pe data de 1 noiembrie. Pentru aceasta au fost alocați în acest an, din fondul său de rezervă, un milion de lei.

O altă informație făcută public la unul din posturile de televiziune zilele acestea despre subiectul cutare este că un singur agent economic şi-a prezentat oferta cu privire la manualele după care să se predea obictul de religie, compusă dintr-un set de trei manuscrise. Două dintre aceastea sunt destinate elevilor din clasele primare şi ar urma să fie tipărite într-un tiraj suficient pentru toţi doritorii de a urma acest obiect opţional. Cel de-al treilea este un îndrumar pentru profesori, care va apărea într-un număr de exemplare restrâns.”

Cum vor evolua evenimentele nu știm, însă o suluție la sigur poate fi găsită. Rămâne să credem că suluția va fi cea mai bună astfel ca elevii doritori să poată beneficia de învățătura venită din Cuvântul lui Dumnezeu.

Ecaterina Stepaniuc

Reclame

3 gânduri despre „Gimnaziul din satul Alava – Religia trezește neînțelegeri

  1. ghenadiana

    Toţi directorii de şcoli au fost adunaţi şi anunţaţi preventiv de către direcţiile raionale de învăţământ că se va începe predarea cursului Religia în învăţământul preuniversitar şi anume cel gimnazial de la 1 octombrie , aşa că ei ştiau că trebuie să rezerveze loc pentru această disciplină încă înainte de a se începe anul şcolar, căci despre Hotărârea de Guvern şi ordinul Ministrului din iulie 2010 se ştie de mult. Dacă sunt cereri şi dorinţa profesorului de a preda , nu ar trebui să fie nici o piedică, mai ales că Ninuţa a trecut sesiune pentru pregătirea profesorilor în vederea predării în şcoli , iar manualele după care vrea ea să predea sunt recomandate de Ministerul Educaţiei şi sunt incluse în mapa cu acte privind predarea Religie după curricula evanghelică.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s