Islam- religie deja cu drepturi depline în Republica Moldova

În incinta Palatului Republicii, la data de 17 aprilie a avut loc o festivitate cu ocazia recunoaşterii islamului în R. Moldova drept o religie oficială, anunţă Islam news.
Potrivit sursei, musulmanii moldoveni au posibilitatea să-şi îndeplinească ritualurile religioase în mod deschis, asta după ce la 14 martie ministerul Justiţiei a înregistrat oficial prima organizaţie musulmană – Liga Islamă din R. Moldova.
Membrii acestei ligi vor putea coordona procesul de dezvoltare a religiei islame în R. Moldova, vor avea posibilitatea să consolideze viziunile musulmanilor şi să reprezinte interesele acestora în ţară şi peste hotare.
Anterior, în Moldova musulmanii nu puteau în mod deschis să-şi facă rugăciunile, să se adune la propovăduirile săptămânale, să-şi oficieze sărbătorile religioase şi să construiască moschee.

Islam news mai anunţă că reprezentanţii musulmanilor din R. Moldova s-au adresat instanţelor europene cu rugămintea de a îmbunătăţi situaţia islamiştilor din ţară şi ca rezultat, înalţii demnitari europeni au reuşit să convingă Guvernul R. Moldova să-i dea acestei confesiuni statutul de „religie oficială”.

Sursa: Politik.md

Reclame

9 gânduri despre „Islam- religie deja cu drepturi depline în Republica Moldova

 1. sami

  Cred ca este un jest foarte intelept, si este un semn de civilizatia si maturitatea societatii. in plus, este si un drept de a lor intro tara civilizata care se respecta, si care isi respecta TUTUROR cetatenilor ei. La fel procedeaza de mult foarte multe si importanta tari din vestul europei.
  In afara de aceste lucruri, se stie ca in majoritatea tarilor arabe traiesc si destui crestini, unde isi construiesc acolo bisericile si scolile lor, (intimplator eram intro vizita in Iodania si am vazut o cladire mare unde scria si in engleza institutul adventist, in majoritatea cazurilor sunt foarte respectati de autoitatile si mai ales de popolatia,si multi dintre ei au ajuns chiar la functii cheie in societate (ex: Tarek Aziz fostul vice presedintele Irakului, Mishel Suleiman actualul presedinte a libanului, Petrus Ghali, fostul minisrtu de externe a Egiptului si fostul presedintele a natiunilor unite pina acum cativa ani, si multi altii ca ministri sau ofiteri in armata sau politia ect…) .
  Si mai e un lucru important, mai bine sa se desfasoara toate activitatile in mod deschis si la lumina, decat sa fie la intuneric si necontrolate de nimeni, ca oriunde mai sunt poate si uscaturi.
  Repet, parerea mea, este un gest foarte intelept si curajos si nu trebuie sa sperie absolut pe NIMENI, ba din contra. si oricum, vrind sau nevrind, ei sunt o parte din societatea, si nu putem acoperi soarele cu degetul.
  Succes,Pace,Inteleptciune si Dragoste tutuor.

  Răspunde
  1. Alina Druta Autor post

   De ce atunci si in tari musulmane crestinii nu au acest drept, nu sa aiba macar o biserica, ci el putin sa se converteasca la crestinism, fara sa fie persectati? De ce ei nu ofera acest drept demn de civilizatie?

   Răspunde
 2. sami

  Draga alina..Draga Alaandrei..
  In majoritatea tarilor arabe sau musulmane (daca nu chiar toate), nu exista asa ceva ,persecutie cuiva, numai pt ca este crestin, in realitate nu exista asa ceva, intre adevar au fost multe incercari de a porni un fel de razboi civil sau conflicte intre musulmanii si crestinii, dar aproape -absolut toate- au fost descoperite, si stiut cu mici amanunte cine a vrut sa le pornoasca, asa ceva nu doreste nici un crestin si nici un musulman adevarat, si va spun doar cateva exemple (dovedite si stiute de toate lumea): – Cazul masinei capcane la biserica din Alexandria in Egipt acum cateva luni , a fost aruncata pe seama unor extremisti islamici si s-a dovedit cu micile amanunte ca a organizato fostul presedinte Egiptean Mubarac (sustinut fara limite de U.s.a si de statul Israel) impreuna cu ministrul lui de interne, pt a dezorienta mersul ultimei revolutie in Egipt, si acum se judeca cazul cu micile amanunte. – Acum cativa ani, au fost niste explozii singeroase in cateva biserici crestine din Liban, toti au sarit, ca crestinii in Liban sufera o epurare etnica, s-a descoperit (si tot cu mici amanunte) ca in spatele acestor explozii, a fost o organizatie (culmea) de extremisti ortodox din Liban in fruntea cu celebrul (de acolo) Samir Jajaa, care a fost judecat si condamnat la inchisoare chiar de un judecator crestin, si sunt multe alte exemple in multe alte tari .
  Nu vreau sa va plictisesc cu prea multe, dar din pacate realitatea e una, si zvonurile si dezinfomarea e cu totul alta. Va spun si va poate confirma toti care au trait intro tara araba, crestinii acolo sunt foarte respectati si chiar iubiti, si credeti ma, musulmanii adevarati sunt mult mai persecutati de presedinti fanatici si dictaturile de acolo. In majoritatea tarilor arabe sau chiar toate, unde sunt crestini, crestinii acolo isi construiesc biserici si scoli si chiar spitale cateodata, daca stiti de un singur caz de un crestin persecutat in orice tara musulmana, numai pt ca e crestin atunci spuneti im l. Multi musulmani s-au convertit nu la cristinism, ci la lucrurui rele pe bune (ateismul, bahiismul, si multe altele), nu i a deranjat nimeni, si au facut chiar organizatii pt adeptii lor, poate o sa reusiti sa vizitati o data niste tari din astea si o sa vedeti, sau, intrebati pe unii care au trecut pe acolo ca turist sau ca diplomati, si o sa va spuna realitatea.
  Asta refeitor la state. Dar ca religia, islamul obliga pe musulmanii sa respecte orice alta religia (crestina sau evreica), in multe versuri din Koran se specifica clar acest lucru, daca e cazul vi le reproduc sau va fac trimteri la ele. in timpul unui mare khalif (al doilea dupa Mahamed, il cheama Omar, s a plins la el un crestin Qopt din Egipt ca a fost palmuit de fiul reprezentantul kalifului acolo, pt ca si a permis el crestinul sa il intreaca pe fiul seful statului musulman din Egipt la un concus. Ce credeti ca a facut Omar atunci (simbolul islamului pt acea perioada)?? L-a chemat pe crestinul (simplul cetatean), si pe responsabilul Egiptului (presedintele cum ar fi acuma), si pe baiatul acestuia, si a adunat populatia in Medina, capitala islamului pe atunci, si i a cerut crestinului, sa da o palma fiul sefului tarii, asa cum i a facut lui, si i a mai cerut sa mai da inca o palma si tatal tinerului (adica seful tarii) spunind ca daca n ar fi fost el in aceasta functia, n si ar fi permis baiatul lui sa faca cea ce a facut. Si a spus Omar atunci o vorba care a ramas celebra: De cand v ati facut oamenii sclavi si mamele lor i a nascut liber?
  Islamul adevarat – daca vrem sa stim adevarul – nu indica la ura si intoleranta. Sunt multe alte exemple dar chiar nu vreau sa va plictisesc, dar imi permit sa va spun doar unu. Mohamed a avut un vecin evreu in Medina, si acest evreu zilnic il supara pe Mohamed (cand arunca mizeria linga casa lui, cand trimita copiii sa isi bata joc de Mohamed,ect…, intro zi nu apare acest evreu si Mohamed afla ca e bolnav, din ziua aia mohamed zilnic trecea pe la acel evreu si il ingrija ca pe un frate. Muuuulte multe altele. Islamul obliga pe credinciosii sa respecte si sa apere concetatenii lor din alte religii. Prima pensia in istoria islamica a ordonato tot acel khalif (Omar), cui credeti? a ordonato unui evreu batrin, cand a vazut ca nu mai poate munci, i a spus: Societatea te a folosit cand erai tinar, si acuma te lasam? si a fost un fel de prima pensie in istoria islamica acordata nu unui musulman ci unui evreu batrin neputincios. Uitati-va ce scrie un mare crestin foarte intelept, celebrul George Bernard Show detinatorul premiului Nobel 1925: Oamenii nostrii de biserica, din evul mediu, datorita urei si slabei informare, au facut lui Mohamed o imagina negativa si foarte departe de realitate, si l-au asezat drept un dusman al cristinismului. Am verificat stintific si foarte amanuntit istoria si viata acestui om, si l am gasit o minune rar intilnita, si am ajuns la concluzia clara, nu numai ca n a fost un dusman pt cristinismul, dar ar trebui sa il numim salvatorul oamenirii. (vezi: the genuine islam,vol.1, no 8, 1936) .
  Uitati-va un alt crestin care se gindeste echilibrat si liber, si care nu isi aduna informatile dupa orice vorba aruncata cu ura si fara nici o legatura cu realitate: Thomas Carlyle ( tot detinatorul Premiului Nobel): Deja este o mare rusine pentru orice vorbitor care se respecta, sa repete niste lucruri nereale despre islam si despre Mohamed, am citit si am invatat toate viata lui (Mohamed), si l-am gasit un om minunat, foarte bun, milos, curat, nobil, liber, foarte sincer, si in acelasi timp, placut, vesel, cateodata chiar glumeti, saritor, foarte inteligent din natura, desi n a invatat la nici o scoala si nu i a predat nici un profesor, el era mai presus de asa ceva. (vezi: tomas carlyle, heroes and hero). Cititi ce a scris marele poet francez Lamartine in acest sens, si Goethe, Mahatma Gandi, Leu Tolstoi si multi altii care au avut curajul sa gandeasca liberi, si nu isi au permis sa isi umple capul cu tot feluri de dezinformari ieftine si idei anticipate.
  Oamenii culti si liberi de valoare, verifica orice informare din sursele ei de incredere, si este cred, mare lucru sa reusesti sa scapi de capcanele dezinformarii, si de pozitiile anticipate, si sunt putini oameni care reusesc acest lucru, pentru ca: „Multi chemati,putin ales”.
  Draga Alina..
  Tot respectul pentru activitatile tale foarte bune si deosebite.

  Răspunde
 3. caffa

  Eu aş propune tuturor să facă cunoştinţă cu islamul din surse veridice. Să vadă cine a fost Muhammad, ce spune el despre Isus, Maria. Să vadă toţi atitudinea pe care o avea faţă de iudei şi creştini. Nu e corect să crezi în nişte steriotipuri, să spui că ceva e rău, cînd asta e bun. Mass-media vorbeşte foarte urît de musulmani, se difuzează sute de filme care nu redau realitatea islamului. Oamenii însă încep să creadă în aceste filme. Sigur că orice pădure are uscătura sa. Deaceea e foarte important să cunoaştem adevăratele valori islamice.

  Răspunde
 4. Radu Blendarencu

  De ce crestinismul autentic se raspindeste prin propavaduirea Evangheliei pacii, pe cind Islamul a fost raspindit prin sabie si teroare dupa exemplu lui Mohamed. Apoi de ce musulmanii se simt discriminati in tarile crestine cind populatia acestor tari sarbatoresc Nasterea Domnului Isus si Pastele?
  De aceea islamul a fost si va fi o religie care promoveaza ura

  http://crestinism-islam.com/2011/04/29/islamul-n-opozitie-este-blnd-pna-la-o-vreme/

  Răspunde
 5. islamoldova

  Islamul n-a fost răspîndit prin sabie și teroare. Este un steriotip fals, ca de fapt multe alte steriotipe. Puteți citi comentariile mele legat de legalizarea islamului în Moldova de pe http://crestinism-islam.com/2011/04/29/islamul-n-opozitie-este-blnd-pna-la-o-vreme/.
  Site-ul respectiv nu prezintă o informație reală și adevărată despre islam. Șeiții aduși ca exemplu de musulmani nu arată nici pe aproape adevăratul Islam așa cum l-a adus Muhammad

  Eu mă întreb … Oare e greu de citit despre viața lui Muhammad și să vedeți FAȚA ISLAMULUI?

  Nu vă supărați da chiar îmi ia timp să postez explicații atunci cînd cineva ponegrește Islamul și spune lucruri care nu-și găsesc locul în Islam.

  Răspunde
 6. sergius

  ISLAMUL NICIODATĂ NU A PROMOVAT URA. NICIODATĂ NU A PROMOVAT TEROAREA. Citiți viața lui Muhammad pentru a înțelege Islamul mai bine. Măcar pentru cunoștințe generale.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s